Φαινόμενα απάτης σε βάρος κρητικών επιχειρήσεων ελαιολάδου που πληθαίνουν τελευταία καταγράφει το Επιμελητήριο Ηρακλείου και ενημερώνει τα μέλη του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όταν συναλλάσσονται με νέους πελάτες.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, πρόκειται για προσπάθειες εξαπάτησης με τους δράστες να στοχεύουν κυρίως σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστές απάτες – εκ των οποίων μία αφορά επαναλαμβανόμενες τηλεφωνικές παραγγελίες για μικρή ποσότητα εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου εκ μέρους κάποιου υποκρινόμενου δικηγόρου με παραλήπτη μεταφορικό πρακτορείο στην Αθήνα). Επιπροσθέτως κρούσματα απάτης έχουν παρατηρηθεί και στη γαλλική αγορά με θύματα ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες.

Το Επιμελητήριο εφιστά την προσοχή και προειδοποιεί τα μέλη του να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά σε παραγγελίες που δίνονται τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από εταιρίες με τις οποίες δεν έχουν προηγούμενη συνεργασία.

Η ύπαρξη της εταιρίας θα πρέπει να επιβεβαιώνεται με έγκυρο αριθμό VIES (σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον ΦΠΑ) εδώ http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vatResponse.html

Βρείτε επίσης εδώ σημείωμα από το Γραφείο ΟΕΥ Βερολίνου με θέμα τα κρούσματα απάτης στη γερμανική αγορά με θύματα ελληνικές εταιρείες.

Για συναλλαγές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τον έλεγχο μπορεί να διεξάγει το Επιμελητήριο μέσω των ΟΕΥ του Υπουργείου Εξωτερικών. Πληροφορίες κα Εβελίνα Μπάκιντα ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. T. 2810247021).