Συμβουλές

Νέες τροποποιήσεις του αιγυπτιακού Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας (πηγή: OEY)

Νέες τροποποιήσεις του αιγυπτιακού Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας αναφορικά με τη διαδικασία εγγραφής των εξαγωγέων στο μητρώο εξαγωγέων του εν λόγω Υπουργείου και σημαντική αναδιάρθρωση του Διατάγματος 43/2016

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: Αύξηση Εισαγωγικών Δασμών από 12/06/2022 / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. στη Τζέντα

ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΑΣΜΩΝ ΑΠΟ 12/06/2022

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων στη Τζέντα μάς ενημερώνει ότι το  Διοκητικό Συμβούλιο της Φορολογικής και Τελωνειακής Αρχής της Σαουδικής Αραβίας (Zakat) ανακοίνωσε αύξηση στους εισαγωγικούς τελωνειακούς δασμούς για ένα ευρύ φάσμα αγαθών, συμπεριλαμβανομένων ζώντων ζώων, ιχθυηρών, τροφίμων, ορυκτών, χημικών, πλαστικών, προϊόντων γυαλιού, βασικών μετάλλων, κυρίως αλουμινίου, μηχανολογικού/ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και οχημάτων. Το μέτρο επηρεάζει συνολικά 17 κεφάλαια και 99 δασμολογικές κλάσεις του εναρμονισμένου δασμολογίου της Σαουδικής Αραβίας, με σκοπό την προστασία και την ενθάρρυνση των εθνικών βιομηχανιών και των εγχώριων γεωργικών προϊόντων, σύμφωνα με τα ανώτατα όρια που δεσμεύτηκε το Βασίλειο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Για περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

 

 

Αίγυπτος: Παράταση μη υποχρέωσης πιστοποίησης Halal για όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2022 / Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Κάϊρο

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Κάϊρο μάς ενημερώνει για την παράταση μη υποχρέωσης πιστοποίησης Halal για όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2022.

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ, η Αίγυπτος στις 4 Απριλίου 2022 κοινοποίησε στον ΠΟΕ την παράταση της χρονικής περιόδου κατά την οποία επιτρέπεται η είσοδος στην Αίγυπτο προϊόντων γάλακτος και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς την απαίτηση πιστοποιητικού Halal. Η παράταση θα ισχύσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

ΤΥΝΗΣΙΑ: Επιχειρηματικός Οδηγός 2022 / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. στην Τύνιδα

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στην Τύνιδα μάς παρουσιάζει τον επικαιροποιημένο Επιχειρηματικό Οδηγό Γραφείου ΟΕΥ Τύνιδας 2022, με πληροφόρηση για την τυνησιακή οικονομία, τη διάρθρωση της τυνησιακής αγοράς, το επενδυτικό περιβάλλον καθώς και πρακτικές πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους Έλληνες επιχειρηματίες

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τυνησία: Ο τομέας των δημητριακών / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. στην Τύνιδα

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στην Τύνιδα μάς ενημερώνει για την έρευνα αγοράς του Γραφείου για την οργάνωση του τομέα των δημητριακών στην Τυνησία την παραγωγή τις εισαγωγές καθώς και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία επ΄ αυτού.

Για να διαβάσετε την έρευνα αγοράς παρακαλούμε πατήστε εδώ.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Επικαιροποιημένα πρότυπα για την περιεκτικότητα σε υγρασία του σιταριού

Το Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Καΐρου, μας ενημερώνει για τα νέα πρότυπα που αφορούν στην περιεκτικότητα της υγρασίας σιταριού προκειμένου να εισαχθεί το προϊόν στην Αίγυπτο.

Αίγυπτος: Αλλαγή μεθόδου πληρωμής των εξαγωγέων που συναλλάσσονται με την Αίγυπτο / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Κάιρο

Αλλαγή τρόπου πληρωμής των εξαγωγέων

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Κάϊρο μάς ενημερώνει ότι εντείνονται οι διαδικασίες για την άμεση εφαρμογή του διατάγματος της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου CBE για εφεξής (από αρχές Μαρτίου τ.ε.) ισχύ στις εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό της μεθόδου πληρωμής με Ενέγγυα Επιστολή (Letter of Credit, LC) και όχι πλέον της Μεθόδου Cash Against Documents.

Εξαιρούνται εισαγωγές φαρμάκων, ορών, χημικών ουσιών και ορισμένων προϊόντων διατροφής. Επιφυλάξεις από την εδώ Αντιπροσωπεία της ΕΕ για την τελική ουσιαστική εφαρμογή της ανωτέρω απόφασης.

Για να διαβάσετε αναλυτικά την ενημέρωση σάς παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Τυνησία: Διμερές Εμπόριο Τυνησίας - Ελλάδας 2021 / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. στην Τύνιδα

Διμερές Εμπόριο Ελλάδας – Τυνησίας 2021

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) της Ελλάδας στην Τύνιδα μάς ενημερώνει λεπτομερώς για το εμπορικό ισοζύγιο Τυνησίας - Ελλάδας για το 2021.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν:

"Κατά το 2021 παρατηρήθηκε μια εντυπωσιακή αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Τυνησία αλλά και συνολικά του όγκου των διμερών συναλλαγών και του θετικού ισοζυγίου για τη χώρα μας. Συγκεκριμένα η Τυνησία ήταν η χώρα στην οποία παρατηρήθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών κατά το 2021 σε σχέση με όλα τα κράτη (μετά τη Σιγκαπούρη) φθάνοντας το εντυπωσιακό 179%. Τόσο το ύψος των εξαγωγών όσο και ο όγκος του διμερούς εμπορίου έφθασαν στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας, τουλάχιστον, δεκαετίας."

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε πατήστε εδώ

Αίγυπτος: Παρουσίαση και Διευκρινιστικές Ερωτήσεις για το σύστημα Advance Cargo Information (ACI) / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Κάϊρο

Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάϊρο μάς ενημερώνει κατόπιν συνάντησης με την τελωνειακή αρχή της Αιγύπτου και εκπροσώπους της εταιρείας MTS η οποία έχει αναλάβει την εκπόνηση του προγράμματος NAFEZA, για την παρουσίαση Power Point και γραπτές απαντήσεις σε συγκεντρωτικές ερωτήσεις που τέθηκαν από τις Πρεσβείες των κρατών - μελών της ΕΕ.

 

Για να δείτε την παρουσίαση σε power point, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

 

Για να δείτε τις διευκρινιστικές ερωτήσεις και τις σχετικές απαντήσεις, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Αίγυπτος: Νέο μέτρο της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου (CBE) σχετικά με την έκδοση Πιστωτικών Επιστολών (L/C) για εισαγωγές στην Αίγυπτο / Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Κάϊρο

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Κάϊρο μάς ενημερώνει για τα νέο μέτρο της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου (CBE)  σχετικά με την έκδοση Πιστωτικών Επιστολών (L/C) για εισαγωγές στην Αίγυπτο. Κοινοποιείται εσωτερική εγκύκλιος προς τις εγχώριες τράπεζες που τις υποχρεώνει να μην εκδίδουν L/C χωρίς προηγούμενη έγκριση της για 12 κατηγορίες αγαθών.

Για να διαβάσετε την εγκύκλιο και να δείτε τις κατηγορίες προϊόντων παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Τηλεδιάσκεψη με θέμα τη "Μετάβαση της Αφρικής στην Πράσινη Ενέργεια" στις 16/04/2021

H Β08 Δ.νση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Εξωτερικών μάς ενημρώνει για την Τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου με θέμα τη "Μετάβαση της Αφρικής στην Πράσινη Ενάργεια". 

"Accelerating the EU-Africa Partnership for Green Energy Transition in Africa"

Στην τηλεδιάσκεψη ομιλητές θα είναι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Αφρικανικής Ένωσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη.

Αναλυτικά πληροφορίες και τον υπερσύνδεσμο για την εγγραφή και παρακολούθηση μπορείτε να δείίτε πατώντας εδώ.

Για να δείτε το πρόγραμμα και τους ομιλητές, παρακαλούμε πατήστε εδώ.