Συμβουλές

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Επιβολή Τέλους Κοινής Χρήσης (Common User Charge), από 30 Απριλίου 2024, στα εισαγόμενα προϊόντα που εισέρχονται στη Μεγάλη Βρετανία μέσω του λιμανιού του Dover και της σήραγγας του Eurotunnel

Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο ενημερώνει για την Επιβολή Τέλους Κοινής Χρήσης (Common User Charge), από 30 Απριλίου 2024, στα εισαγόμενα προϊόντα που εισέρχονται στη Μεγάλη Βρετανία μέσω του λιμανιού του Dover και της σήραγγας του Eurotunnel.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Προετοιμασία των β/αρχών ενόψει της 2ης φάσης λειτουργίας του νέου τελωνειακού καθεστώτος των βρετανικών συνόρων (Border Target Operating Model), με έναρξη εφαρμογής την 30η Απριλίου 2024. Διαδικασία και εκτιμώμενες επιπτώσεις

Προετοιμασία των β/αρχών ενόψει της 2ης φάσης λειτουργίας του νέου τελωνειακού καθεστώτος των βρετανικών συνόρων (Border Target Operating Model), με έναρξη εφαρμογής την 30η Απριλίου 2024.

Διαδικασία και εκτιμώμενες επιπτώσεις.

Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας του Λονδίνου ενημερώνει για την προετοιμασία των δευτεροβάθμιων αρχών ενόψει της 2ης φάσης λειτουργίας του νέου τελωνειακού καθεστώτος των βρετανικών συνόρων (Border Target Operating Model), με έναρξη εφαρμογής την 30η Απριλίου 2024. Διαδικασία και εκτιμώμενες επιπτώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Ο ολλανδικός αγροτικός τομέας στο διεθνές πλαίσιο / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. στη Χάγη

Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Χάγη ενημερώνει για τον ολλανδικό αγροτικό τομέα στο διεθνές πλαίσιο.  

Υπουργείο Εξωτερικών: Δημόσια διαβούλευση με σκοπό τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων που απορρέουν από τις εξερχόμενες επενδύσεις σε συγκεκριμένες τεχνολογίες (Outbound Investment)

Δημόσια διαβούλευση με σκοπό τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων που απορρέουν από τις εξερχόμενες επενδύσεις σε συγκεκριμένες τεχνολογίες (Outbound Investment)
                                                                                                                              (Προθεσμία έως τις 17 Απριλίου 2024 τα μεσάνυχτα) 
 
Η Β1 Διεύθυνση Σχεδιασμού Εξωστρέφειας και Συντονισμού Φορέων Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών ενημερώνει με σχετικό έγγραφο  ότι η Γενική Διεύθυνση Εμπορίου (DG Trade) της Ε. Επιτροπής οργανώνει διαβούλευση με τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων που απορρέουν από τις εξερχόμενες επενδύσεις σε ένα περιορισμένο σύνολο των πιο ευαίσθητων τεχνολογιών.
Πιο συγκεκριμένα, η  Ε. Επιτροπή προτείνει η αξιολόγηση κινδύνων να επικεντρωθεί στους ακόλουθους τέσσερις(4) τεχνολογικούς τομείς:
 
• προηγμένους ημιαγωγούς (advanced semiconductors)
• τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence-AI)
• κβαντική τεχνολογία (quantum technologies) και
• βιοτεχνολογίες (biotechnologies).
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες επί της ως άνω πρωτοβουλίας, αναφορικά με τις εξερχόμενες επενδύσεις, από την επίσημη ιστοσελίδα της Ε. Επιτροπής:
 
Συναφώς, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλευτούν τη Λευκή Βίβλο για τις εξερχόμενες επενδύσεις στην ηλ. διεύθυνση:
https://circabc.europa.eu/ui/group/aac710a0-4eb3-493e-a12a-e988b442a72a/library/51124c0d-58d8-4cd98a22-4779f6647899/details?download=true
 
 
Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη προαναφερθείσα διαβούλευση δύνανται να συμπληρώσουν διαδικτυακά το σχετικό ερωτηματολόγιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://policy.trade.ec.europa.eu/consultations/monitoring-andrisk-assessment-outbound-investment_en στα αγγλικά) έως τις 17 Απριλίου τρ. έ. (μεσάνυχτα).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Έρευνα αγοράς για προϊόντα οίνου στη Γερμανία / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μονάχου

Ευρήματα έρευνας αγοράς για τη γερμανική λιανική αγορά οίνου και οινοπνευματωδών ποτών

Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Μόναχο ενημερώνει για ευρήματα έρευνας αγοράς για τη γερμανική λιανική αγορά οίνου και οινοπνευματωδών ποτών.

 

 

 

 

 

 

 

α έρευνας αγοράς για τη γερμανική λιανική αγορά οίνου και οινοπνευματωδών ποτών

ΚΥΠΡΟΣ: Η κυπριακή αγορά μελιού / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Λευκωσία

Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Λευκωσία ενημερώνει για την κυπριακή αγορά μελιού

ΙΤΑΛΙΑ: Real Estate: Ανθεκτικότητα της αγοράς πολυτελών ακινήτων στο Μιλάνο / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Μιλάνο

 
Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Μιλάνο ενημερώνει ότι "παρά την επιβράδυνση στις πωλήσεις ακινήτων στο Μιλάνο, η αγορά πολυτελών ακινήτων συνεχίζει να αντιστέκεται και παραμένει ανέπαφη από την κρίση. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την πιο πρόσφατη έκθεση της Engel & Völkers - Nomisma, η οποία εξέτασε την αγορά υψηλών προδιαγραφών σε μεγάλες ιταλικές πόλεις.
 
Σύμφωνα με τον Luca Dondi dall'Orologio, CEO της εταιρείας Nomisma1, η αγορά πολυτελών ακινήτων στις δύο μεγαλύτερες ιταλικές πόλεις, Ρώμη και Μιλάνο, έχει επηρεαστεί μόνο εν μέρει από την εθνική κατάσταση των ακινήτων, η οποία έχει παραμείνει στάσιμη για αρκετούς μήνες, λόγω των περιοριστικών όρων δανειοδότησης. Αυτό οδήγησε σε μείωση των πωλήσεων κατά 15,5% στη Ρώμη και 16,8% στο Μιλάνο. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή επηρέασε λιγότερο τον τομέα των πολυτελών ακινήτων, ο οποίος εξαρτάται σε μικρότερο βαθμό από τη δυναμική των δανείων.
 
Ειδικότερα, ως προς τη ζήτηση ακίνητων στο Μιλάνο, αυτή επικεντρώνεται στο κέντρο της πόλης, προσελκύοντας κυρίως νεότερους αγοραστές και επενδυτές που αναζητούν τουρισμό ήαναψυχή. Αντίθετα, οι οικογένειες συνεχίζουν να προτιμούν αποκεντρωμένες περιοχές με καλές υπηρεσίες.
 
Επισημαίνεται ότι, οι τιμές πώλησης ακινήτων στο Μιλάνο διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή. Για παράδειγμα, οι υψηλότερες τιμές φτάνουν στα 24.000 ευρώ/τ.μ. στο Quadrilatero2, και στα 21.000 ευρώ/τ.μ. στην περιοχή Brera3 και το Castello - Foro Buonaparte4. Σε άλλες περιοχές οι μέσες τιμές κυμαίνονται από 4.200 έως 6.500 ευρώ/τ.μ. όπως στη δυτική πλευρά της πόλης, Gambara - Bande Nere και San Siro, και περίπου 10.000 ευρώ/τ.μ. σε Sempione - Arco
della Pace - Chinatown και Vercelli - Washington. Επίσης, ορισμένες περιοχές όπως το City Life, γνωστό εμπορικό σημείο στο Μιλάνο, καθώς και άλλες βόρειες περιοχές έχουν υψηλότερες τιμές,
ενώ σε πιο απομακρυσμένες από το κέντρο περιοχές, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση με μέσα σταθερής τροχιάς (π.χ. τραμ, μετρό κλπ.) οι τιμές είναι χαμηλότερες.
 
Οι ως άνω πληροφορίες σχετικά με την ανθεκτικότητα της αγοράς πολυτελών ακινήτων στο Μιλάνο δύναται να καταστούν αξιοποιήσιμες για τις ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις με διάφορους τρόπους. Ενδεικτικά αναφέρονται:
 Συνεργασία και Συμβάσεις: Ελληνικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στον τομέα της κατασκευής, της ανάπτυξης ακινήτων ή της διαχείρισης ακινήτων μπορούν να εξετάσουν τη δυνατότητα συνεργασίας με τοπικές εταιρείες στο Μιλάνο για την υλοποίηση έργων ή την παροχή υπηρεσιών.
 Επιχειρηματικές Ευκαιρίες: Η ανάπτυξη του τομέα ακινήτων στο Μιλάνο μπορεί να ανοίξει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε σχετικούς τομείς όπως για παράδειγμα:τουρισμός, κατασκευές, τομέας επιμελητείας, εμπορίας δομικών υλικών, τεχνικές κτηριακές μελέτες, μελέτες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας κτηρίων και οικολογικής διαχείρισης κτηρίων, υπηρεσίες ακινήτων κλπ.
 Επέκταση Δραστηριοτήτων: Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ακινήτων μπορούν να εξετάσουν τη δυνατότητα επέκτασης των δραστηριοτήτων τους στο Μιλάνο, εκμεταλλευόμενες τη ζήτηση για πολυτελή κατοικία.
 
Γενικά, η κατανόηση των τάσεων και των ευκαιριών στην αγορά πολυτελών ακινήτων στο Μιλάνο μπορεί να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να λάβουν αποφάσεις επένδυσης και δράσης που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και την επιτυχία τους στη διεθνή αγορά."

ΚΡΟΑΤΙΑ: Διαγωνισμός "15th edition of the World of Malvasia" για Οίνους Malvasia 10-11 Απριλίου 2024/ Πηγή: Ένωση Καλλιεργητών και Οινοποιών της Istria

We are pleased to invite you to send your samples for this year's 15th edition of the World of Malvasia, which will be held from 10th to 11th of April 2024 at the Hotel Parentium in Poreč - Istria, Croatia. Wines produced from the Malvasia variety from all over the world will be evaluated. Also a special award "Best in show" will be presented - the best Malvasia in the world within all categories with the highest absolute rating. In the competition, your products will be evaluated by a carefully selected jury - professional tasters recognized by their competence.

The obtained medals will be able to be presented in the form of official Vinistra stamps “The World of Malvasia”. The organizer of the competition will submit the list of winners to the national and international press, and for the purpose of promotion, the awarded wines will be presented at various press conferences, events and fairs.

Registrations are open until 20th of March 2024 via https://vinistra.hr/en/the-world-of-malvasia-2024

The samples must be delivered by 23rd of March 2024 to this address:

UDRUGA VINISTRA

Prolaz E. Jelušića 1

52000 Pazin

Istria, Croatia    

 

More information on the delivery of samples can be found in the attachment titled "Memo to candidates".

Kind regards,

In the name of the Organization Committee

Luka Rossi

President of Vinistra

Vinistra - udruga vinogradara i vinara Istre

Association of winegrowers and winemakers of Istria

Prolaz E. Jelušića 1, 52000 Pazin

tel: +385 52 621 698

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.vinistra.hr

ΙΣΠΑΝΙΑ: Έρευνες Αγοράς εν όψει Διεθνούς Εκθέσεως Alimentaria 2024 (18-21/3 Βαρκελώνη ) Μ/ Γραφείο Ο.Ε.Υ. στη Μαδρίτη

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στη Μαδρίτη, ενόψει της Έκθεσης Alimentaria που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη 18 έως 21 Μαρτίου αποστέλλει έρευνες αγοράς και μία λίστα με μεταφραστές για τόσους ενδιαφέρονται.

Έρευνα  (Στοιχεία Αγοράς Φρούτων και Λαχανικών στην Ισπανία)

Κατάλογος (Κατάλογος Μεταφραστών)

ΙΤΑΛΙΑ: Απολογισμός 16ης Διεθνούς Έκθεσης Extra Παρθένου Ελαιολάδου OLIO CAPITALE, Τεργέστη 8-10 Μαρτίου 2024 – Ελληνική συμμετοχή / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Μιλάνο

ΘΕΜΑ: Απολογισμός 16ης Διεθνούς Έκθεσης Extra Παρθένου Ελαιολάδου OLIO CAPITALE,
Τεργέστη 8-10 Μαρτίου 2024 – Ελληνική συμμετοχή


Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Μιλάνο της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρώμη ενημερώνει ότι πραγματοποιήθηκε, από 8 έως 10 Μαρτίου τ.ε., η Διεθνής Έκθεση Ελαιολάδου (OlioCapitale2024) στο Συνεδριακό Κέντρο GENERALI στο Porto Vecchio, της Τεργέστης. Πρόκειται για σημαντική έκθεση, προσανατολισμένη αποκλειστικά στο υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Στην φετινή 16η έκδοση συμμετείχαν 220 εκθέτες από διάφορα μέρη της Ιταλίας, τη Σλοβενία και την Ελλάδα.

Ο απολογισμός από την ελληνική συμμετοχή στην παραπάνω έκθεση.

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας – Βάδης Βυρτεμβέργης 2023 / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Μόναχο

Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Μόναχο ενημερώνει για τις εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας - Βάδης Βυρτεμβέργης για το 2023.