Συμβουλές

Webinar για τον κλάδο τροφίμων και ποτών στις αγορές του Ην. Βασιλείου, της Γαλλίας, Ιταλίας & Πορτογαλίας

Webinar για τον κλάδο τροφίμων και ποτών στις αγορές του Ην. Βασιλείου, της Γαλλίας, Ιταλίας & Πορτογαλίας

 

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης της επιχειρηματικής κοινότητας και ως φορείς εναρμονισμένοι με τη νέα πραγματικότητα, διοργανώνουν «Webinar για τον κλάδο τροφίμων και ποτών στις αγορές του Ην. Βασιλείου, της Γαλλίας, Ιταλίας & Πορτογαλίας», την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020 και ώρα 13:00

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για να δηλώσετε συμμετοχή, παρακαλούμε πατήστε εδώ

Ετήσια Έκθεση για την τσεχική οικονομία και τις ελληνο-τσεχικές οικονομικές σχέσεις για το έτος 2019

 

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στην Πράγα μάς αποστέλλει την Ετήσια Έκθεση για την τσεχική οικονομία και τις ελληνο-τσεχικές οικονομικές σχέσεις για το 2019.

Για να διαβάσετε τη σχετική έκθεση, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Για το Στατιστικό Παράρτημα της Ετήσιας Έκθεσης του Γραφείου ΟΕΥ Πράγας για το έτος 2019, παρακαλούμε πατήστε εδώ

Ανακοίνωση νέου δασμολογίου του Ηνωμένου Βασιλείου / πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. της Ελλάδας στο Λονδίνο

Ανακοίνωση νέου δασμολογίου του Ηνωμένου Βασιλείου - 

Επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Η.Β.

 

Η βρετανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε το νέο δασμολόγιο του Η.Β., το οποίο στηρίζεται στην αρχή της ρήτρας του Μάλλον Ευνοουμένου Κράτους και θα αντικαταστήσει το Κοινό Δασμολόγιο της Ε.Ε.από την 1η Ιανουαρίου 2021.  Εκτιμάται ότι με την έναρξη ισχύος του Παγκόσμιου Δασμολογίου του Η.Β. (UK Global Tariff -UKGT),το 60% των εισαγωγών της χώρας θα είναι αδασμολόγητο, είτε σε όρους ΠΟΕ, είτε μέσω υπαρχουσών συμφωνιών προτιμησιακής πρόσβασης στη βρετανική αγορά.

Δεν θα εφαρμοσθεί στα εμπορεύματα τα οποία προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες, για τις οποίες ισχύουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του Συστήματος των Γενικευμένων Προτιμήσεων (Generalised System of Preferences). Επίσης δεν θα εφαρμοσθεί στα εμπορεύματα που προέρχονται από χώρες με τις οποίες το Η.Β. έχει συνάψει ή θα συνάψει Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών (ΣΕΣ),περίπτωση κατά την οποία εφαρμόζονται οι συμφωνημένοι δασμοί μεταξύ των μερών.

Για να διαβάσετε περισσότερα, παρακαλούμε πατήστε εδώ

Σερβία: Επιχειρηματικός Οδηγός - Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Βελιγράδι

ΣΕΡΒΙΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 

 

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Βελιγράδι μάς αποστέλλει επικαιροποιημένο επιχειηματικό οδηγό για τη Σερβία. Ο οδηγός αναφέρεται στο οικονομικό και εμπορικό προφίλ της Σερβίας, τη νομοθεσία που σχετίζεται με την επιχειρηματική δραστηριότητα, τις καταναλωτικές συνήθειες, οδηγίες για ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να διεισδύσουν στην αγορά κ.α.

Για να διαβάσετε τον Επιχειρηματικό Οδηγό παρακαλούμε πατήστε εδώ

 

Γαλλική Αγορά Ελαιολάδου - Έρευνα από το Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων

Παρατίθεται επικαιροποιημένη έρευνα αγοράς που εκπόνησε το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Παρίσι για τη γαλλική αγορά ελαιολάδου.

Η έρευνα περιλαμβάνει στοιχεία για την εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου, την κατανάλωση, τις εισαγωγές που πραγματοποιεί η χώρα (ανταγωνισμός), καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα υφιστάμενα δίκτυα διανομής και τις ενδεικτικές τιμές πώλησης του ελαιολάδου στα γαλλικά σούπερ μάρκετ.

Για να διαβάσετε την το κείμενο της έρευνας αγοράς παρακαλούμε πατήστε εδώ

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. της Ελλάδας στο Παρίσι

          Πύλη Agora του ΥΠΕΞ

 

 

 

ΥΠΕΞ: Η Βρετανική Κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες προγραμματισμού των τελωνειακών ελέγχων μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου

Σύμφωνα με έγγραφο από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Λονδίνου, υπάρχει ενημέρωση για  την εισαγωγή νέων τελωνειακών ελέγχων στις εισαγωγές προϊόντων από την ΕΕ, οι οποίοι θα αναπτυχθούν σε τρία (3) στάδια (από την 1η Ιανουαρίου έως την 1η Ιουλίου 2021.


Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφέρομενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο ΟΕΥ Λονδίνου στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Επικεφαλής: κ. Γεράσιμος Λαζαρής


Δ/νση: 1a Holland Park, London W11 3TP, United Kingdom
Τηλ.: +4420 77278860
Fax: +4420 77279934
Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Web-Site: http://www.greekembassy.org.uk,

http://agora.mfa.gr/ta-grafeia-oikonomikon-emporikon-upotheseon/office/834

 

Διοργάνωση ψηφιακής εκδήλωσης-δράσης επιχειρηματικής δικτύωσης ελληνικών και γερμανικών εταιρειών, 2-5 Ιουνίου 2020

           Διοργάνωση ψηφιακής εκδήλωσης-δράσης επιχειρηματικής δικτύωσης ελληνικών και γερμανικών εταιρειών, 2-5 Ιουνίου 2020

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Βερολίνο σε συνεργασία με το Ελληνο-Γερμανικό  Επιμελητήριο διοργανώνουν ψηφιακή εκδήλωση - δράση Επιχειρηματικής Δικτύωσης Ελληνικών και Γερμανικών Εταριρειών από 2 έως 5 Ιουνίου 2020.

Για να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες καθώς επίσης και για τα στοιχεία επικοινωνίας των αρμόδιων υπαλλήλων, μπορείτε να πατήσετε εδώ.

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. της Ελλάδας στο Βερολίνο

          Ελληνο - Γερμανικό Επιμελητήριο 

Ετήσια Έκθεση 2019 για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και για τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Λονδίνο μάς ενημερώνει για την Ετήσια Έκθεση 2019 για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και για τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου.

Παρακαλούμε πατήστε εδώ για να διαβάσετε αναλυτικά τη συγκεκριμένη έκθεση.

Σουηδία: Διεθνείς Διαγωνισμοί (Πλαίσιο, Αρμόδιες Αρχές, Διαγωνισμοί), δυνατότητες συμμετοχής ελληνικών επιχειρήσεων

 

Για τους Διεθνείς Διαγωνισμούς στη Σουηδία (Πλαίσιο, Αρμόδιες Αρχές, Διαγωνισμοί) και για τις δυνατότητες συμμετοχής ελληνικών επιχειρήσεων μάς ενημερώνει το Γραφείο Οικονομιών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Στοκχόλμη:

1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ

Όπως είναι γνωστό και σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι δημόσιες συμβάσεις πρέπει να είναι νομικά κατοχυρωμένες, να ευνοούν τον ανταγωνισμό στην (ενιαία) αγορά, να προωθούν καινοτόμες λύσεις και να λαμβάνουν υπόψη περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα. Οι δημόσιες συμβάσεις πρέπει επίσης να συμβάλουν στην ενδυνάμωση της εσωτερικής αγοράς καθώς και στη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το άνοιγμα αγορών από δημόσιες αρχές και δημόσιους φορείς στον ανταγωνισμό μπορεί να σημαίνει καλύτερες προσφορές για τον δημόσιο τομέα και αποτελεσματικότερη χρήση των δημόσιων πόρων.
Αναλυτική πληροφόρηση για το πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων στη Σουηδία, μπορεί να
αναζητηθεί στον παρακάτω ιστότοπο της Σ/Κυβέρνησης :
https://www.government.se/government-policy/central-government-adminstration/public-procurement---how-it-works-in-sweden/

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο των προσπαθειών ανάπτυξης των δημοσίων συμβάσεων, η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει μια εθνική στρατηγική για τις δημόσιες συμβάσεις. Περιέχει συμβουλές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι αναθέτουσες αρχές και μονάδες μπορούν να αναπτύξουν τη στρατηγική τους εργασία για δημόσιες αγορές. Αναλυτικές πληροφορίες για την εθνική στρατηγική προμηθειών, μπορούν να ανευρεθούν στην αγγλική γλώσσα, στον ιστότοπο :

https://www.upphandlingsmyndigheten.se/globalassets/english/procurement/national_public_procurement_strategy_english_web.pdf

2. ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ

Οι αρμόδιες αρχές στη Σουηδία για τους διεθνείς διαγωνισμούς/συμβάσεις είναι δύο, η
Εθνική Υπηρεσία Δημοσίων Συμβάσεων / The National Agency for Public Procurement
και η Σουηδική Υπηρεσία Ανταγωνισμού/Swedish Competition Authority.


Αναλυτικότερα : (για τη συνέχεια παρακαλούμε πατήστε εδώ)

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. της Ελλάδας στη Στοκχόλμη

          Πύλη Agora ΥΠΕΞ

Ελλάδα - Γαλλία: Διμερές εμπόριο κατά το πρώτο τρίμηνο 2020

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Παρίσι μάς ενημερώνει ότι το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Γαλλίας κατέγραψε αύξηση της τάξης του 5,8% κατά το α΄ τρίμηνο του 2020, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία Covid-19.

Για να διαβάσετε αναλυτικά τα σχετικά στοιχεία παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Η γερμανική οικονομία και οι ελληνογερμανικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις στο 2019

Η γερμανική οικονομία και οι ελληνογερμανικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις στο 2019

Με συνοπτική έκθεση μάς ενημερώνει το Γραφείο ΟΙκονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο με θέμα τη γερμανική οικονομία καθώς επίσης και τις ελληνογερμανικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις κατά τη διάρκεια του 2019.

Για να διαβάστε το πλήρες κείμενο, παρακαλούμε πατήστε εδώ.