Συμβουλές

ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ: Ενημερωτικό Δελτίο / Απρίλιος 2023 - Επισκόπηση Οικονομικών Ειδήσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας / Πηγή: Πρεσβεία της Ελλάδας - Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μόσχας

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα ενημερώνει για το Μηνιαίο Δελτίο Απριλίου 2023 σχετικά με την Επισκόπηση Οικονομικών Ειδήσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Κατηγορίες κινδύνου των προϊόντων υγειονομικού και φυτοϋγειονομικού ενδιαφέροντος στο προσχέδιο του επιδιωκόμενου τρόπου λειτουργίας των βρετανικών συνόρων (draft Border Target Operating Model) / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λονδίνου

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων του Λονδίνου ενημερώνει ότι: "Σε συνέχεια δημοσιοποίησης προσχεδίου του επιδιωκόμενου τρόπου λειτουργίας των βρετανικών συνόρων – draft Border Target Operating Model, ανακοινώθηκαν τα προϊόντα υγειονομικού και φυτοϋγειονομικού ενδιαφέροντος προέλευσης Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμπίπτουν στις τρεις κατηγορίες κινδύνου για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων, την ασφάλεια των τροφίμων και τη βιοασφάλεια".

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Η 6η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή παραγωγός κρασιού το 2022

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων του Βουκουρεστίου ενημερώνει για Στοιχεία Ρουμανικής Αγοράς Κρασιού 2021, σύμφωνα με τα οποία η Ρουμανία 6η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή παραγωγός κρασιού το 2022.

Για αναλυτικές πληροφορίες εδώ

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Ενημερωτικό Δελτίο για τις εξελίξεις στην οικονομία της Ολλανδίας / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. στη Χάγη

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Χάγη ενημερώνει για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ολλανδία κατά το μήνα Απρίλιο.

Εμπορευματικές συναλλαγές Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου 2022 / Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λονδίνου

Σημαντική αύξηση της αξίας των ελληνικών εξαγωγών αγαθών στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφεται για το 2022, τόσο από την ΕΛΣΤΑΤ (65%), όσο και από τη βρετανική Υπηρεσία Εσόδων και Τελωνείων – HMRC (72%), με το εμπορικό ισοζύγιο πλεονασματικό για την Ελλάδα. Ανήλθε σε 584,7 εκ. λίρες σύμφωνα με τη HMRC και σε 1,29 δισ. ευρώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Λεπτομέρειες στο σχετικό αρχείο.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Οικονομικές και Επιχειρηματικές Εξελίξεις για τον Απρίλιο 2023 / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μαδρίτη

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μαδρίτη ενημερώνει για τις οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις στην Ισπανία τον Απρίλιο 2023.  

Διμερές εμπόριο Ελλάδος-Ισπανίας, έτους 2022 / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτης

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στη Μαδρίτη ενημερώνει για τα ακόλουθα: "

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα ελληνικά προσωρινά στατιστικά στοιχεία (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) τα οποία επεξεργάστηκε το Γραφείο μας, η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς Ισπανία κατά το έτος 2022 ανήλθε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, συγκεκριμένα των €2,1 δισ., αισθητά αυξημένη κατά 75,7% σε σύγκριση με το 2021, όταν είχε ανέλθει σε €1,19 δισ. Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές εισαγωγές από την Ισπανία έφθασαν τα €2,75 δισ., αυξημένες κατά 18,2% έναντι του 2021, όταν είχαν ανέλθει σε €2,33 δισ. Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα στατιστικά στοιχεία έτους 2022, η Ισπανία κατατάσσεται 8η μεταξύ των κυριότερων αποδεκτών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων, απορροφώντας ποσοστό 3,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, ενώ από την άλλη πλευρά κατατάσσεται 11η μεταξύ των προμηθευτριών χωρών της Ελλάδας, με μερίδιο 3% επί των συνολικών ελληνικών εισαγωγών."

Αναλυτικά τα στοιχεία του διμερούς εμπορίου Ελλάδας - Ισπανίας έτους 2022.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Εμπορικές Συναλλαγές Ελλάδας - Βαυαρίας 2022 / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μονάχου

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Μονάχου ενημερώνει για τις εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας - Βαυαρίας για το 2022.

Για περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

ΓΑΛΛΙΑ: Το ηλεκτρονικό εμπόριο κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων 150 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γαλλία / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ Παρισίων

Οι διαδικτυακές πωλήσεις το 2022 αυξήθηκαν σχεδόν 14% σε σχέση με πέρυσι στη Γαλλία

Ο κύκλος εργασιών του ηλεκτρονικού εμπορίου σημείωσε ρεκόρ προσεγγίζοντας τα 150 δις ευρώ, καθοδηγούμενος από τις υπηρεσίες και ειδικότερα τις μεταφορές, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες αναψυχής. Ο πληθωρισμός φαίνεται πως ευνόησε την ανάπτυξη των διαδικτυακών πωλήσεων στη Γαλλία. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας ηλεκτρονικού εμπορίου και πωλήσεων εξ αποστάσεως (Fevad) το 2022, οι Γάλλοι ξόδεψαν 147 δισεκατομμύρια ευρώ στο Διαδίκτυο, ποσό αυξημένο κατά 13,8%, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Ήδη το 2021, ο κύκλος εργασιών του ηλεκτρονικού εμπορίου είχε αυξηθεί κατά 15%, αγγίζοντας τα 129 δισεκατομμύρια. Έχοντας ως μέτρο σύγκρισης τις αγορές smartphone, οι διαδικτυακές πωλήσεις σημείωσαν ρεκόρ και ο κλάδος πλησίασε τον κύκλο εργασιών του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας ή των κατασκευών.

Kατά τη διάρκεια του 2022, πραγματοποιήθηκαν 2,3 δισεκατομμύρια συναλλαγές σε ιστότοπους διαδικτυακών πωλήσεων στη Γαλλία (+6,5% σε διάστημα ενός έτους). Κατά μέσο όρο, ένας Γάλλος αγοραστής του κυβερνοχώρου ξόδεψε 3.515 ευρώ στο διαδίκτυο πέρυσι, κάνοντας περισσότερες από μία παραγγελίες την εβδομάδα. Το μέσο καλάθι ανήρχετο στα 65 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6,9% σε σύγκριση με το 2021, κυρίως λόγω του πληθωρισμού. Έτσι, ο κύκλος εργασιών του ηλεκτρονικού εμπορίου σημείωσε ρεκόρ, καθοδηγούμενος από τις υπηρεσίες και ειδικότερα τις μεταφορές, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες αναψυχής με αύξηση 36% σε διάστημα ενός έτους και 50% σε σύγκριση με το 2019, ενώ οι πωλήσεις των ταξιδιωτικών ιστοσελίδων σημείωσαν αύξηση 55%. Αντίθετα, οι πωλήσεις προϊόντων μειώθηκαν κατά 7% σε σχέση με το 2021, αν και σε σχέση με το 2019 παρουσιάζουν άνοδο. Οι τομείς που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πρόοδο το 2022 είναι ο κλάδος ομορφιάς/υγείας και η επίπλωση/διακόσμηση, εις βάρος των καταναλωτικών προϊόντων των οποίων οι πωλήσεις είχαν εκτιναχθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, φτάνοντας σε ένα επίπεδο που θα είναι δύσκολο να προσεγγιστεί τα επόμενα χρόνια.

Οι προβλέψεις για το 2025 είναι ο σχετικός κύκλος εργασιών να φτάσει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία των κορυφαίων ιστότοπων ηλεκτρονικού εμπορίου και των ασφαλών πλατφορμών πληρωμής. Σημειώνεται πως ο αριθμός των ενεργών ιστότοπων εμπόρων αυξήθηκε κατά 5%, με περισσότερους από 10.000 νέους ιστότοπους να δημιουργούνται κατά της διάρκεια ενός έτους. Οι ιστότοποι με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα είναι οι εταιρείες/γίγαντες Amazon, Le bon coin και Vinted.

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Odoxa σχετικά με την αγοραστική συμπεριφορά της γενιάς Z (έτος γεννήσεως μεταξύ 1997 και 2010), η οποία χαρακτηρίζεται από ισχυρή IT και ψηφιακή παρουσία, το 48% των νέων 12-25 ετών πραγματοποιούν περισσότερες από τις μισές αγορές τους στο Διαδίκτυο, ή περισσότερες κατά 28% σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι η αγοραστική συμπεριφορά της Gen Z επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση, ενώ δύο στους τρεις νέους αγόρασαν ένα ανακαινισμένο ή μεταχειρισμένο προϊόν το 2022. Τέλος, η γενιά Z δίδει ιδιαίτερη ευθύνη στην οικολογική ευθύνη, προκρίνοντας την ποιότητα έναντι της ποσότητας, ενώ οι influencers διαδραματίζουν πιο καθοριστικό ρόλο για τη γενιά Ζ σε σχέση με την παραδοσιακή διαφήμιση.

ΓΑΛΛΙΑ: Σχέδιο ανάκτησης διατροφικής κυριαρχίας στη Γαλλία / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Παρισίων ενημερώνει για το Σχέδιο ανάκτησης διατροφικής κυριαρχίας στη Γαλλία:

"Η έννοια της διατροφικής κυριαρχίας ήρθε στο προσκήνιο τα τελευταία τρία χρόνια, με την κρίση του Covid και τις δυσκολίες στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Σύμφωνα με μελέτη της FranceAgriMer, της στατιστικής υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας, τα τελευταία δέκα χρόνια, η διατροφική κυριαρχία της Γαλλίας σε όλους τους τομείς έχει μειωθεί κατά περίπου 3%. Αν και δεν υπήρξε κατάρρευση, αρκετοί τομείς, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα πουλερικά, επλήγησαν σημαντικά.

 Το εμπορικό ισοζύγιο του κλάδου των φρούτων και λαχανικών επιδεινώθηκε σημαντικά από το 2004. Αυτή η επιδείνωση συνδέεται με τη μείωση των εκτάσεων, η οποία οδήγησε σε μείωση της παραγωγής, προς όφελος των εισαγωγών από την Ισπανία, την Ιταλία, το Μαρόκο και την Τουρκία.

Το κόστος εργασίας, το κόστος των εισροών, οι υγειονομικοί περιορισμοί και η έλλειψη επενδύσεων σε μονάδες μεταποίησης των φρούτων και λαχανικών έχουν επιφέρει τη μείωση παραγωγής φρούτων και λαχανικών. Παράλληλα, μόνο το 42% των ενηλίκων και το 23% των παιδιών επιλέγουν να ακολουθούν τη σύσταση να τρώνε πέντε φρούτα και λαχανικά την ημέρα. Έτσι, το ποσοστό κάλυψης της εθνικής κατανάλωσης του τομέα μειώθηκε από 98% το 2004 σε 82% το 2020.

 Υπό αυτές τις συνθήκες, αξίζει να αναφερθεί ότι περισσότερο από το 60% των φρούτων που καταναλώνονται στη Γαλλία προέρχεται από το εξωτερικό. Το ίδιο ισχύει και για το 40% των λαχανικών. Πριν από είκοσι χρόνια, η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μήλων στον κόσμο, ενώ σήμερα, είναι μόλις έκτη. Ο πρόεδρος της εμπορικής ένωσης InterfelLGrandin, επισημαίνει ότι αν δεν ληφθούν πρωτοβουλίες, η χώρα σε δέκα χρόνια θα είναι σε θέση να καλύψει μόνο το 35% των αναγκών της.

 Για την αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων και την ανάκτηση της διατροφικής κυριαρχίας της Γαλλίας, ο Υπουργός Γεωργίας και Διατροφικής Κυριαρχίας, MFesneau, παρουσίασε ένα σχέδιο για την ενίσχυση της διατροφικής κυριαρχίας στον τομέα των φρούτων και των λαχανικών.

 130 επαγγελματικοί φορείς κάθε είδους και οι δημόσιες αρχές εργάστηκαν για ένα χρόνο για την εκπόνηση του παραπάνω σχεδίου, το οποίο αποσκοπεί στην επίτευξη αυτονομίας κατά ποσοστό 60% μέσα στην επόμενη δεκαετία. Θα χρηματοδοτηθεί με τα ποσά των 200 εκατομμυρίων ευρώ από το κράτος και 200 εκατομμυρίων ευρώ από τη βιομηχανία το 2023. Η προσπάθεια αυτή, η οποία εντάσσεται σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική - δεκαπέντε ετών - θα πρέπει να ανανεώνεται στο ίδιο επίπεδο κάθε χρόνο για να οδηγήσει στα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

 Για την εξασφάλιση της αυτονομίας παραγωγής, έχουν τεθεί κάποιες προτεραιότητες. Κρίνεται απαραίτητο να αναπτυχθούν θερμοκήπια, είτε ψυχρά είτε θερμαινόμενα, τα οποία μειώνουν τη χρήση φυτοφαρμάκων. Μάλιστα, ο εν λόγω Υπουργός ανέφερε ότι δε δικαιολογείται η ύπαρξη δέκα φορές λιγότερων θερμοκηπίων από την Ισπανία. Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ. Ως δεύτερη στόχευση του σχεδίου εμφανίζεται η προώθηση της δενδροκομίας με τη διάθεση 50 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνιση και την αναφύτευση ποικιλιών που είναι πιο ανθεκτικές στους κλιματικούς κινδύνους και απαιτούν λιγότερο νερό.

Ως μεγάλη πρόκληση στο πλαίσιο του σχεδίου, αναδεικνύεται η επίτευξη μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων. Για αυτό το σκοπό, 50 εκατομμύρια ευρώ από το σχέδιο των 400 εκατομμυρίων ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τον εξοπλισμό των παραγωγών με γεωργικό εξοπλισμό. Το υπόλοιπο του προϋπολογισμού θα διατεθεί για την έρευνα η οποία θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων τεχνικών και την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων στις χημικές επεξεργασίες".

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Έρευνα αγοράς για την αγορά νωπών φρούτων & λαχανικών στη Γερμανία / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βερολίνου

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Βερολίνο ενημερώνει, με την ευκαιρία της συμμετοχής ελληνικών εταιρειών στη φετινή Διεθνή Έκθεση Fruit Logistica (Βερολίνο, 08-10.02.2023), για αναλυτική έρευνα του Γραφείου σχετικά με την αγορά νωπών φρούτων και λαχανικών στη Γερμανία.