Η.Π.Α.: Εξελίξεις στην αγορά κατεψυγμένων τροφίμων των ΗΠΑ / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Σικάγο
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2024 07:14
Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) της Ελλάδας στο Σικάγο ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά κατεψυγμένων τροφίμων των Η.Π.Α. Συγκεκριμένα, το Γραφείο Ο.Ε.Υ. αναφέρει:
"Σύμφωνα με στοιχεία γνωστής εταιρείας ανάλυσης δεδομένων αγοράς:"Circana", οι διαρκώς μεταβαλλόμενες καταναλωτικές προτιμήσεις των Αμερικανών σε σειρά προϊόντων, όπως τα κατεψυγμένα τρόφιμα, ανέκαθεν δημοφιλή στις ΗΠΑ, εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μέρος του καλαθιού του νοικοκυριού τους, γεγονός που οφείλεται όχι μόνο στην ευκολία προετοιμασίας τους, αλλά και στην ανάγκη εξοικονόμησης χρημάτων. Η αύξηση των τιμών και του κόστους στέγασης, χωρίς συνακόλουθη αύξηση των εισοδημάτων, παράλληλα με την εξάντληση των αποταμιεύσεων και την παύση των κρατικών επιδομάτων της πανδημίας έχουν πιέσει σε μεγάλο βαθμό τα νοικοκυριά με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, το 60% και 52% των οποίων αντίστοιχα εξέφρασε ανησυχία για την επίδραση του πληθωρισμού στις τιμές των τροφίμων, ενώ το 28% των καταναλωτών επιλέγει προϊόντα αποκλειστικά με βάση την τιμή. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη γενικότερη τάση στις ΗΠΑ, το 20% του καταναλωτικού κοινού αναζητά ακόμα και στα κατεψυγμένα τρόφιμα πιο υγιεινές “better-for-you” επιλογές, όπως προϊόντα που περιέχουν φυσικά, βιολογικά και λειτουργικά συστατικά, επιφέροντας αλλαγές στο κατεψυγμένο προϊόν όπως το γνωρίζαμε ως τώρα.
Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης της αγοράς στις κατηγορίες προϊόντων ζύμης, κρέατος και ιχθυηρών, που προορίζονται σε οικογένειες με παιδιά κάτω των 12 ετών, το 41% των οποίων απάντησε ότι αποδίδει τεράστια σημασία στο αν τα προϊόντα είναι ωφέλημα για την υγεία και ανάπτυξη των παιδιών. Σημειώνεται αυξημένη ζήτηση σε κατεψυγμένες πατάτες, κρεμμύδια, φρούτα και επεξεργασμένα πουλερικά. Δυναμικές είναι επίσης οι κατηγορίες των σνακ και των μπισκότων Το 43% των καταναλωτών επιζητά επίσης την ποικιλία γεύσεων, επιλέγοντας κατεψυγμένα προϊόντα εμπνευσμένα από τη διεθνή κουζίνα (κορεατική, ινδική, ιαπωνική, κινεζική, ισπανική, καραϊβικής). Ανερχόμενες γεύσεις στα κατεψυγμένα προϊόντα είναι οι πικάντικες, με τη χρήση μπαχαρικών (καυτερές πιπεριές σε συνδυασμό με μέλι, μάνγκο, μοσχολέμονο, θαλασσινό αλάτι), Αυξήθηκαν κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και οι ηλεκτρονικές πωλήσεις κατεψυγμένων προϊόντων.
Σε γενικές γραμμές, οι καταναλωτές αναζητούν τα σημεία πώλησης που προσφέρουν τις χαμηλότερες τιμές, καταφεύγοντας σε όλα τα κανάλια προμήθειας αγαθών από καταστήματα χονδρικής (άνοδος 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος) μέχρι καταστήματα για οικονομικές αγορές “Dollar Stores” (άνοδος 18%) και σημεία πώλησης του στρατού (άνοδος 15%). Άλλοι τρόποι εξοικονόμησης χρημάτων των νοικοκυριών είναι η επιλογή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και η χρήση κουπονιών που διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Το 70% των καταναλωτών δήλωσαν ότι είναι πιθανότερο να επιλέξουν ένα νέο προϊόν, εάν η εταιρεία παραγωγής υιοθετεί πρακτικές υπέρ της αειφορίας.
Συμπερασματικά, απαραίτητη κρίνεται η συμπερίληψη στη συσκευασία οδηγιών προετοιμασίας για όλες τις ηλεκτρικές συσκευές (συμβατικό φούρνο, μικροκύματα και φριτέζα αέρα), με έμφαση στην ταχύτητα προετοιμασίας του γεύματος (“Speed-to-table”). Συγκεκριμένα, ως προς την τελευταία συσκευή, σημειώνουμε ότι οι πωλήσεις της έχουν καταγράψει αύξηση κατά 50%, σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Επίσης, σύνδεση των κατεψυγμένων, με άλλα προϊόντα του καταστήματος, ώστε να παρουσιάζεται μια ολοκληρωμένη πρόταση γεύματος η οποία να περιλαμβάνει και νωπά προϊόντα, (π.χ η παρασκευή ροφήματος με βάση τα κατεψυγμένα φρούτα, το φρέσκο γάλα και ξηρούς καρπούς). Καθοριστικής σημασίας είναι η αξιοποίηση των σύγχρονων influencers, που μπορούν να παρουσιάσουν μια συνταγή ή πρόταση σερβιρίσματος του προϊόντος εν είδει διαφήμισης αφήνοντας ένα δυνατό αποτύπωμα στη διαμόρφωση των καταναλωτικών συνηθειών του κοινού στο οποίο έκαστοι εξ αυτών απευθύνονται. Να διαφοροποιείται η μέθοδος προσέγγισης του καταναλωτικού κοινού ανάλογα με την ηλικία και τη γενιά στην οποία αυτό ανήκει. Για παράδειγμα, η γενιά των Millennials προτιμά τα τρόφιμα βιολογικής προέλευσης και χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, η Generation X προτιμά τρόφιμα με υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης, ενώ οι Boomers επιθυμούν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Παραμένει πάντως γεγονός ότι η αμερικανική αγορά, ειδικά τα μεγάλα αστικά κέντρα αυτής, όπως το Σικάγο, συνιστούν θερμοκοιτίδα ανάπτυξης νέων ιδεών και τάσεων σε κλάδους κομβικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η διατροφή και εστίαση. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει επίσης να δοθεί στην τελευταία πρόταση σχετικά με την ηλικιακή τμηματοποίηση της αγοράς και τις αναδυόμενες νέες αγορές, με "οδηγό" τις νέες ηλικίες 18-25, (GenZ)"
Ο σχετικός σύνδεσμος για τις παραπάνω πληροφορίες στο πρωτότυπο κείμενο είναι
.