Συμβουλές

ΚΑΝΑΔΑΣ: Οδηγός Επιχειρείν / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. στην Οττάβα

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) της Ελλάδας στην Οττάβα μάς ενημερώνει για τον επικαιροποιημένο Οδηγό Επιχειρείν στον Καναδά.

Για περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.  

Η.Π.Α.: Εξελίξεις στην αγορά φυτικών υποκατάστατων κρέατος των ΗΠΑ - Εκτιμήσεις μεγέθους

Η εταιρεία ανάπτυξης τεχνολογίας τροφίμων και καινοτομίας BUDENHEIM διοργάνωσε διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο «A deep dive into plant-based “meat” burgers. Why are the ingredients and production process so important», με θέμα τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος, τα οποία χαίρουν δημοφιλίας στην αγορά των ΗΠΑ. Η παρούσα έρευνα εστιάζει στο τεχνικό μέρος της παραγωγής φυτικών μπιφτεκιών, σύμφωνα με τις καταναλωτικές προτιμήσεις ως προς τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: α) υφή και υγρασία, β) γεύση, γ) χρώμα και δ) διατροφική αξία.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η εφοδιαστική αλυσίδα για παραγωγή φυτικών υποκατάστατων κρέατος εξελίχθηκε, παρά το αυξημένο κόστος των προϊόντων και την επικρατούσα αντίληψη ότι η γεύση τους υπολείπεται αυτής του κρέατος:

• Η Βόρεια Αμερική αποτελεί το 35% της παγκόσμιας αγοράς υποκατάστατων κρέατος, ενώ το 79% της βορειοαμερικανικής αγοράς αντιστοιχεί στις ΗΠΑ.
• Υπολογίζεται ότι η αξία της αγοράς υποκατάστατων κρέατος θα ανέλθει σε $6.000 εκατομμύρια το 2022 και σε $16.000 εκατομμύρια το 2028.
• Το 52% των Αμερικανών καταναλωτών έχει αναπτύξει ευαισθησία για την ευημερία των ζώων στην κτηνοτροφία και επιθυμεί να μειώσει την κατανάλωση κρέατος.
• Το ζητούμενο για τα υποκατάστατα κρέατος είναι να μοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με πραγματικό κρέας. Τα κυριότερα προϊόντα της κατηγορίας είναι τα μπιφτέκια (45%), οι «μπουκίτσες» (20%) και τα λουκάνικα (17%).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο σε επανάληψη στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.bigmarker.com/ma-exhibitions/A-deep-dive-into-plant-based-meat-burgers?bmid=915440598f55/. Επισυνάπτεται το υλικό της παρουσίασης του webinar. Το Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Σικάγο βρίσκεται στην διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.

Για περισσότερα

Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου Καναδά / Πηγή Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τορόντο

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Τορόντο μάς ενημερώνει ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων στον Διεθνή Διαγωνσιμό Ελαιολάδου Καναδά. https://canadaiooc.com/

Επιπλέον αναφέρουν ότι: "το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού έχει ως εξής:

                                           1/9/2021 Έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων

                                           10/1/2022 Λήξη υποβολής πρώιμων υποψηφιοτήτων (early bird)

                                             1/4/2022 Έναρξη αποστολής δειγμάτων

                                           30/4/2022 Λήξη υποβολής υποψηφιοτήτων

                                           10/5/2022 Λήξη αποστολής δειγμάτων

Καναδάς: Η αγορά της φέτας και συναφών τυριών / Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Τορόντο

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Τορόντο μάς ενημερώνει για τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνεται η αγορά της φέτας και συναφών τυριών στον Καναδά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν αναλυτικά τις χρήσιμες αυτές πληροφορίες πατώντας εδώ.  

Εισαγωγικό εμπόριο ΗΠΑ και ελληνικές εξαγωγές / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. στη Νέα Υόρκη

Εισαγωγικό εμπόριο ΗΠΑ και ελληνικές εξαγωγές


Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη μάς δίνει χρήσιμες πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για το συνολικό εισαγωγικό εμπόριο των Η.Π.Α. καθώς επίσης και για τις ελληνικές εξαγωγές. Όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση:

"Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USA.gov.statistics) κατά τα έτη 2010-2020 οι εισαγωγές που πραγματοποιήθηκαν αυξήθηκαν κατά 20% από 1,9 δις $ σε 2,3 δις $. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε το 2011 όταν η αύξηση του ΑΕΠ ανήλθε στο 1,6%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε το 2020 όταν η πτώση ήταν 7% και το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,5%. Προφανώς η πανδημία του COVID-19 ήταν αυτή που έχοντας επηρεάσει αποφασιστικά τις εμπορικές ροές παγκοσμίως επέφερε την κορυφαία αρνητική επίδοση και στις εισαγωγές στις ΗΠΑ. Ήδη η αύξηση 17% που εμφανίζεται στα στοιχεία του α΄ 8μήνου του 2021, προοιωνίζει την καταγραφή του υψηλότερου ιστορικά ποσοστού."

 

Για να διαβάσετε τη συνέχεια και να δείτε αναλυτικά τους σχετικούς πίνακες και τα γραφήματα παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Καναδάς: Πρόσκληση LCBO (μονοπωλίου οινοπνεύματος Οντάριο) για ελληνικούς οίνους και αποστάγματα / Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Τορόντο

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Τορόντο μάς ενημερώνει για την πρόσκληση του LCBO (μονοπώλιο οινοπνεύματος στο Οντάριο) για ελληνικούς οίνους και αποστάγματα.

Για να δείτε τη σχετική προθεσμία και τις κατηγορίες οίνων και αποσταγμάτων στα οποία αναφέρεται η πρόσκληση παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Καναδάς: Η Αγορά Ελαιολάδου / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Τορόντο

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Τορόντο μάς ενημερώνει για την αγορά ελαιολάδου στον Καναδά.

Η σχετική Έκθεση περιλαμβάνει τα εξής:

 

Α. Τοπική Παραγωγή, Διάρθρωση της Αγοράς & Εισαγωγές.

1.Τοπική Παραγωγή.

2. Διάρθρωση της Αγοράς.

3.Καναδικές εισαγωγές ελαιολάδου.

Β. Κατανάλωση ελαιόλαδου – Προφίλ Καναδού καταναλωτή.

Γ. Ανταγωνισμός.

Δ. Εισαγωγικές Διαδικασίες & Διατυπώσεις - Ετικέτα.

Ε. Προτάσεις.

 

Για να διαβάσετε τις σχετικές πληροφορίες παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Καναδάς: Καναδική Αγορά Βίγκαν Προϊόντων Διατροφής / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Τορόντο

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Τορόντο καθώς επίσης και η Β3 Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών μάς ενημερώνουν για την Καναδική Αγορά Βίγκαν Προϊόντων Διατροφής.

Περιληπτική η Mελέτη για την καναδική αγορά βέγκαν προϊόντων διατροφής συνοψίζεται ως εξής:

:
• Η καναδική αγορά βέγκαν ειδών διατροφής είναι ταχέως αναπτυσσόμενη, όπως συμβαίνει και σε άλλες αγορές, ιδίως ανεπτυγμένων οικονομιών.
• Ο Καναδάς, μαζί με τις ΗΠΑ, αντιμετωπίζονται ως ενιαία αγορά της Βορείου Αμερικής, σε ότι αφορά τα χαρακτηριστικά, τις τάσεις και τις προοπτικές.
• Οι ελληνικές εταιρείες πρέπει να εξετάσουν εγκαίρως την στροφή των καταναλωτών προς την χορτοφαγική ή βέγκανδιατροφή και να αναπτύξουν τα αντίστοιχα προϊόντα.
• Τα προϊόντα βέγκαν συνιστάται να ξεχωρίζουν έναντι των άλλων, ως προς την συσκευασία / τυποποίηση, ως διακριτή κατηγορία.
• Η χρήση ιδιαίτερου σήματος βέγκαν μπορεί να βοηθήσει στην δημιουργία διακριτής ταυτότητας προϊόντος. Ωστόσο, δεν υπάρχει κοινώς αποδεκτό διεθνές ή ευρωπαϊκό σήμα.
• Δεν υπάρχει ακόμη ενιαία πιστοποίηση προϊόντων βέγκαν.
• Οι στατιστικές εισαγωγών—εξαγωγών δεν προσφέρονται για την εξαγωγή συμπερασμάτων, γιατί τα προϊόντα βέγκαν εντάσσονται στις υφιστάμενες δασμολογικές κατηγορίες προϊόντων φυτικής προέλευσης.
• Τα βέγκαν υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων δεν αντιμετωπίζουν την δυσμενή δασμολογική μεταχείριση που αντιμετωπίζουν τα εισαγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα στον Καναδά αλλά και σε άλλες χώρες. Συνεπώς, φερ’ ειπείν ένα φυτικό υποκατάστατο βουτύρου, έχει μηδενικό εισαγωγικό δασμό, και άρα έχει πλεονέκτημα έναντι του αντίστοιχου γαλακτοκομικού προϊόντος που μπορεί να επιβαρύνεται με δασμό άνω του 200%.
• Για την προώθηση προϊόντων βέγκαν που έχουν αντιπρόσωπο / εισαγωγέα στον Καναδά, μπορεί να ενδείκνυται η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την προώθησή τους στους καταναλωτές, εφ’ όσον βεβαίως αυτό δικαιολογείται από τον όγκο πωλήσεων.

 

ΓΙα να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Η.Π.Α.: Παρουσίαση του Κλάδου των Καλλυντικών

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Σαν Φρανσίκο μάς στέλνει την παρουσίαση του κλάδου των καλλυντικών στο πλαίσο διδικτυακής εκδήλωσης (webinar) που διοργάνωσε ο  Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης.

Για να δείτε τη σχετική παρουσίαση παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Βραζιλία:Απόσυρση παρτίδων ελαιολάδου από την κυκλοφορία λόγω νοθείας / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Σάο Πάολο

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας μάς ενημερώνει για την απόσυρση παρτίδων ελαιολάδου από της κυκλοφορίς λόγω νοθείας.

Για να διαβάσετε αναλυτικά τη σχετική πληροφόρηση και τις προτάσεις που έχουν γίνει για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών παρακαλούμε πατήστε εδώ.

 

Καναδάς: Διανομή Αλκοολούχων Ποτών / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Τορόντο

Για το σύστημα διανομής αλκοολούχων ποτών στον Καναδά μάς ενημερώνει το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Τορόντο.

Πιο συγκεκριμένα, στο σχετικό ενημερωτικό έγγραφο που αποστέλλουν, αναλύονται:

  • η βιομηχανία αλκοολούχων ποτών στο Καναδά
  • το Ενδοεπαρχιακό εμπόριο αλκοολούχων
  • το Σύστημα διανομής αλκοολούχων ανά επαρχία
  • το Σύστημα διανομής αλκοολούχων στο Ονάριο τριών επιπέδων

Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν και 

  • λίστα επαρχιακών μονοπωλίων για τα αλκοολούχα ποτά 

 

Για να διαβάσετε τη σχετική ενημέρωση, παρακαλούμε πατήστε εδώ.