Συνεργατικό δίκτυο για την προώθηση των παραδοσιακών τυριών που παράγονται στην Κρήτη δημιουργεί το Επιμελητήριο Ηρακλείου θέτοντας τις βάσεις για την ανάδειξη και προβολή των εξαιρετικών τυροκομικών προϊόντων του νησιού και την καθιέρωσή τους στη διεθνή αγορά.

Το Δίκτυο, με τη μορφή CLUSTER, θα έχει την επωνυμία «ΚΡΗΤΙΚΟ ΤΥΡΙ» και σ’ αυτό θα μπορούν να ενταχθούν οι τυροκομικές μονάδες του Ηρακλείου και σταδιακά όλης της Κρήτης, διατηρώντας την παραγωγική και επιχειρηματική τους αυτοτέλεια.

Στόχος της προσπάθειας του Επιμελητήριο Ηρακλείου – μέλος του Enterprise Europe Network - είναι ν’ αναπτυχθούν δράσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα σε μικρές και μεγάλες τυροκομικές μονάδες της Κρήτης να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε νέες αγορές και κυρίως να γίνει γνωστό το ΚΡΗΤΙΚΟ ΤΥΡΙ ως βασικό στοιχείο της Κρητικής Διατροφής και της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου η πρώτη συνάντηση με τυροκόμους του Νομού Ηρακλείου, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το εγχείρημα και τις προοπτικές που δημιουργούνται, καθώς και για τις δυνατότητες που προσφέρει ο νέος κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με απευθείας και υψηλές χρηματοδοτήσεις τέτοιων Δικτύων.

Στην ίδια συνάντηση παρουσιάστηκε επίσης το επιτυχημένο παράδειγμα του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης (Wines of Crete) το οποίο είχε ξεκινήσει πριν από 10 χρόνια με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και τώρα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρός του κ. Νίκος Μηλιαράκης, τα οφέλη για τα οινοποιεία της Κρήτης είναι πολλαπλά και ανεκτίμητα.

«Θέλουμε ν’ αναδείξουμε την παραδοσιακή τυροκομία και τα Κρητικά τυριά. Να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας και να κατοχυρώσουμε τη θέση που αξίζουν στη διεθνή αγορά» τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης και συμπλήρωσε «η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τέτοιες συνεργασίες και είναι μια μοναδική ευκαιρία για όλους τους τυροκόμους να ενταχθούν σ’ αυτό το σχήμα. Ο καθένας θα συνεχίσει να παράγει τα δικά του προϊόντα και να έχει τη δική του επωνυμία. Όμως όλες οι προσπάθειες προβολής και προώθησης των προϊόντων θα γίνεται από κοινού και με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου».

Η επόμενη συνάντηση για τη σύσταση του Δικτύου «ΚΡΗΤΙΚΟ ΤΥΡΙ» προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου και η συμμετοχή είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο. Για περισσότερες πληροφορίες: Επιμελητήριο Ηρακλείου, υπεύθυνος κ. Γιώργος Καραπιδάκης, τηλ: 2810 282 026, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.