Συμβουλές

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Νέα ρύθμιση αναφορικά με τις προϋποθέσεις εγγραφής αλλοδαπής εταιρείας εγκατεστημένης στην Αίγυπτο στο μητρώο εισαγωγέων / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Κάιρο

Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Κάιρο ενημερώνει για τη  νέα ρύθμιση αναφορικά με τις προϋποθέσεις εγγραφής αλλοδαπής εταιρείας εγκατεστημένης στην Αίγυπτο στο μητρώο εισαγωγέων και τροποποίηση της μέχρι τώρα ισχύουσας νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία απαιτούνταν η συμμετοχή Αιγύπτιου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας κατά τουλάτχιστον 51% προκειμένου να μπορεί να εισάγει.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με νόμο που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 29/10/2023 καταργείται η προηγούμενη διάταξη του Ν. 121/1982, όπως είχε τροποποιηθεί από τον μέχρι τώρα ισχύοντα Ν. 7/2017, περί υποχρεωτικότητας συμμετοχής Αιγύπτου μετόχου ή συνεργάτη με ποσοτό τουλάχιστον 51% σε αλλοδαπή εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο προκειμένου αυτή να εγγραφεί στο μητρώο εισαγωγέων. Σύμφωνα με τον νέο Νόμο (Ν. 173/29.10.2023) καταργείται εντελώς η σχετική διάταξη και εισάγεται η δυνατότητα εγγραφής στο μητρώο εισαγωγέων κάθε είδους αλλοδαπής εταιρείας εγκατεστημένης στην Αίγυπτο (μετοχικής εταιρείας, περιορισμένης ευθύνης, ή και ανώνυμης εταιρείας).

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη η οποία ουσιαστικά απαλλάσσει από την υποχρέωση εξεύρεσης εγχώριου συνεργάτη.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Ετήσια Έκθεση Οικονομίας Αιγύπτου και Διμερών Εμπορικών Σχέσεων Οικ. Έτους 2022/2023 / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Κάϊρο

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) της Ελλάδας στο Κάιρο ενημερώναι για την Ετήσια Έκθεση Οικονομίας Αιγύπτου και Διμερών Εμπορικών Σχέσεων οικ. έτους 2022/2023.

MOZAMBIKH: Πρόσκληση για συμμετοχή σε Έρευνα της ΕΕ για δυσκολίες επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στη χώρα / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Γιοχάνεσμπουργκ

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ ενημερώνει για την εξής έρευνα:

Η ΕΕ ενόψει και της διεξαγωγής του 1ου EU -Mozambique Business Forum (Maputo 23-24.11.2023), με θέμα "Creating Business Opportunities" διεξάγει έρευνα με σκοπό την καταγραφή των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις της ΕΕ στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες με τη Μοζαμβίκη.

Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη  χώρα, καλούνται να λάβουν μέρος στην έρευνα της ΕΕ στην ιστοσελίδα https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/EUinvestmentMozambique.

Η έρευνα διεξάγεται ανώνυμα και τηρεί τη διαδικασία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής στην έρευνα είναι 30.11.2023.

Η συμμετοχή και ελληνικών επιχειρήσεων είναι σημαντική προκειμένου να συμβάλλουν στην όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερη διεξαγωγή συμπερασμάτων.

ΑΛΓΕΡΙΑ: Απαγόρευση εισαγωγής κατεργασμένου και ημικατεργασμένου μαρμάρου στην Αλγερία / Πηγή: ΥΠΕΞ

Το Υπουργείο Εξωτερικών μάς ενημερώνει για την Απαγόρευση εισαγωγής κατεργασμένου και ημικατεργασμένου μαρμάρου στην Αλγερία.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Παράταση μη υποχρέωσης πιστοποίησης Halal για όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Καϊρου

Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο ενημερώνει ότι: "Σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση από εδώ Αντιπροσωπεία της ΕΕ, ενημερώνουμε ότι η Αίγυπτος στις 8 Αυγούστου 2023 κοινοποίησε στον ΠΟΕ την παράταση της χρονικής περιόδου κατά την οποία επιτρέπεται η είσοδος στην Αίγυπτο προϊόντων γάλακτος και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς την απαίτηση πιστοποιητικού Halal. Η παράταση θα ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 (ως τελική ημερομηνία άφιξης στα αιγυπτιακά λιμάνια).

Για διευκόλυνσή σας, επισυνάπτεται το κείμενο της σχετικής κοινοποίησης."

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ: Tομέας πράσινου υδρογόνου / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Γιοχάνεσμπουργκ

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στπ Γιοχάνεσμπουργκ ενημερώνει για τον Τομέα Πράσινου υδρογόνου.

ΤΥΝΗΣΙΑ: Ετήσια Οικονομική Έκθεση / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Τύνιδα

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Τύνιδα ενημερώνει για την Ετήσια Έκθεση σχετικά με την Οικονομία της Τυνησίας και την ανάπτυξη οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας και Τυνησίας. 

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ: Virtual Seminar: “Doing business between KZN and Greece”

Διαδικτυακό σεμινάριο: "Επιχειρείν μεταξύ KwaZulu-Natal και Ελλάδας" 

Ο φορέας Trade & Investment KwaZulu-Natal σε συνεργασία με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Ελληνικής Πρεσβείας στην Πρετόρια (Γενικό Προξενείο Γιοχάνεσμπουργκ). το Enterprise Greece και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο απευθυνόμενο σε επιχειρηματίες.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Μαΐου 2023 στις 10 π.μ. ώρα Νοτίου Αφρικής, μέσω της πλατφόρμας MS Teams.

Μπορείτε να δείτε την αναλυτική πρόσκληση και το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ

Μπορείτε να κάνετε προεγγραφή εδώ

 

Πηγή: Πύλη Agora του ΥΠΕΞ

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ: Ορυκτές πρώτες ύλες – Οικονομική ανάπτυξη – Ενεργειακή Μετάβαση : η κατάσταση στην Υποσαχαρική Αφρική / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Γιοχάνεσμπουργκ

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ ενημερώνει για την οικονομική ανάπτυξη, τις ορυκτές πρώτες ύλες και την ενεργειακή μετάβαση στην Υποσαχαρική Αφρική.  

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ: Ανάλυση εξωτερικού εμπορίου Ελλάδας – Νότιας Αφρικής (έτη 2019 – 2021 και 8μηνα 2021 - 2022) / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Γιoχάννεσμπουργκ

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Γιοχάννεσμπουργκ της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Πρετόρια αποστέλλει Ανάλυση εξωτερικού εμπορίου Ελλάδας – Νότιας Αφρικής (έτη 2019 – 2021 και 8μηνα 2021 - 2022).