Συμβουλές

Αίγυπτος: Παρουσίαση και Διευκρινιστικές Ερωτήσεις για το σύστημα Advance Cargo Information (ACI) / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Κάϊρο

Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάϊρο μάς ενημερώνει κατόπιν συνάντησης με την τελωνειακή αρχή της Αιγύπτου και εκπροσώπους της εταιρείας MTS η οποία έχει αναλάβει την εκπόνηση του προγράμματος NAFEZA, για την παρουσίαση Power Point και γραπτές απαντήσεις σε συγκεντρωτικές ερωτήσεις που τέθηκαν από τις Πρεσβείες των κρατών - μελών της ΕΕ.

 

Για να δείτε την παρουσίαση σε power point, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

 

Για να δείτε τις διευκρινιστικές ερωτήσεις και τις σχετικές απαντήσεις, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Τηλεδιάσκεψη με θέμα τη "Μετάβαση της Αφρικής στην Πράσινη Ενέργεια" στις 16/04/2021

H Β08 Δ.νση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Εξωτερικών μάς ενημρώνει για την Τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου με θέμα τη "Μετάβαση της Αφρικής στην Πράσινη Ενάργεια". 

"Accelerating the EU-Africa Partnership for Green Energy Transition in Africa"

Στην τηλεδιάσκεψη ομιλητές θα είναι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Αφρικανικής Ένωσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη.

Αναλυτικά πληροφορίες και τον υπερσύνδεσμο για την εγγραφή και παρακολούθηση μπορείτε να δείίτε πατώντας εδώ.

Για να δείτε το πρόγραμμα και τους ομιλητές, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Καϊρο: Έκθεση για την Οικονομία της Αιγύπτου και τις Διμερείς Σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου

 

Ετήσια έκθεση του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Καϊρο σχετικά με την αιγυπτιακή οικονομία και τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Ελλάδος με την Αίγυπτο το 2019. Στην ανάλυση  έχουν περιλάβει και όσα στοιχεία υπάρχουν διαθέσιμα αναφορικά με τις εξελίξεις στη μέχρι τώρα διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Για να διαβάστε την έκθεση παρακαλούμε πατήστε εδώ

Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο: Διαδικτυακή Επιχειρηματική Συνάντηση Ελλάδας - Β. Αφρικής στις 7 Απριλίου

Το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο, πιστό στην «εντολή» του και ανανεώνοντας την πρόθεσή του να εξοπλίσει τις ελληνικές επιχειρήσεις με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες και τα απαραίτητα εργαλεία που θα τις ενισχύσουν στην προσπάθειά τους να επεκταθούν στις αραβικές χώρες και να αυξήσουν το εμπορικό ισοζύγιο με αυτές, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να διοργανώνει ακόμη μία σημαντική διαδικτυακή εκδήλωση, την επιχειρηματική συνάντηση “Greece – N. Africa e-Business Gathering (Algeria – Egypt – Libya – Morocco – Tunisia): Friendship & Cooperation in the Mediterranean”, στις 7 Απριλίου τ.ε., στις 12:00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος).

Επί του παρόντος, το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με τις εν θέματι αραβικές χώρες πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ ενώ, υπάρχει η δυνατότητα ανόδου του, κυρίως εάν οι χώρες αυτές γίνουν αντιληπτές ως πύλη εισόδου σε άλλες αφρικανικές αγορές. Ομιλίες και παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, από Άραβες Πρέσβεις και Επιτετραμμένους στην Ελλάδα, από τους Έλληνες Συμβούλους Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων που βρίσκονται διαπιστευμένοι στα αραβικά κράτη, καθώς και υψηλού επιπέδου ομιλητές από όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες θα έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μέσω μηνυμάτων (chatting) ή βιντεοκλήσης με τους συμμετέχοντες από την αραβική πλευρά.

Οι ομιλίες θα διεξαχθούν σε ελληνικά και αραβικά, ενώ η δικτύωση μεταξύ Ελλήνων και Αράβων συμμετεχόντων θα γίνει στην αγγλική ή κάποια άλλη γλώσσα κοινής συνεννόησης.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.


Σημειώνεται πως η συμμετοχή επιβεβαιώνεται με την καταβολή του απαραίτητου κόστους συμμετοχής, όπως αναφέρεται στη φόρμα εγγραφής.

 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ, στις 16:00

Αίγυπτος: Αγορά Τυριών και Γιαουρτιού - Ελληνικές εξαγωγές / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ της Ελλάδας στο Κάϊρο

 

Έρευνα που πραγματοποίησε το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Τποθέσεων της Ελλάδας στο Κάϊρο για την αιγυπτιακή αγορά τυριών και γιαουρτιού, την παραγωγή, την κατανάλωση, τη διάρθρωσή της, τα κανάλια διανομής, το καθεστώς και τις διαδικασίες εισαγωγών, τις αιγυπτιακές εισαγωγές και τον ανταγωνισμό, καθώς και τα προβλήματα καταχρήσεων ονομασιών που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά τυριά και γιαούρτια στην Αίγυπτο, αλλά και τις προοπτικές ενίσχυσης της παρουσίας των εν λόγω ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων στην Αίγυπτο.

Η έρευνα συνοδεύεται από αρχείο σε μορφή Excel με αναλυτικά στατιστικά στοιχεία των ελληνικών εξαγωγών τυριών και γιαουρτιού προς Αίγυπτο κατά την περίοδο 2015-2019 (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ), καθώς και ανάλυση της ανταγωνιστικής θέσης των εξαγόμενων προς Αίγυπτο ελληνικών τυριών και γιαουρτιών σε σύγκριση με τις λοιπές προμηθεύτριες χώρες για το έτος 2019 (στοιχεία αιγυπτιακής στατιστικής υπηρεσίας, CAPMAS).

Στην έρευνα περιλαμβάνονται κατάλογος αιγυπτιακών Αρχών που είναι αρμόδιες για τις προδιαγραφές και τον έλεγχο των τροφίμων κατά την εισαγωγή τους στην Αίγυπτο, καθώς και στοιχεία εισαγωγέων & διανομέων τυριών και γιαουρτιών, ελληνικών τροφίμων, προϊόντων delicatessen και αλυσίδων σούπερ μάρκετ στην Αίγυπτο.

Για να διαβάσετε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας παρακαλούμε πατήστε εδώ

Αίγυπτος: Νέα Τέλη σε Εισαγόμενα στη Αίγυπτο Εμπορεύματα

 

Tο Γραφείο ΟΕΥ της Ελλάδας στο Καΐρο μάς ενημερώνει ότι ο Γενικός Οργανισμός για τον Έλεγχο των Εισαγωγών και των Εξαγωγών της Αιγύπτου (GOEIC) όρισε πρόσφατα νέα τέλη για τις εργαστηριακές δοκιμές στα φορτία εισαγόμενων προϊόντων.

Για να διαβάσετε την επίσημη μετάφραση από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Κάιρο, για την αντίστοιχη εγκύκλιο από το αιγυπτιακό Υπουργείο Εμπορίου και το κείμενο των δύο σχετικών διατάξεων, παρακαλούμε πατήστε εδώ

Επισημαίνεται ότι, σχετικά με τον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου τελών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ορίζονται οι 50.000 EGP, ενώ αναφορικά με τον καθορισμό των τελών εποπτείας των μικτών επιτροπών σύμφωνα με το δημοκρατικό διάταγμα 106 του 2000 ορίζονται οι 100 EGP.


Επιπλέον, ορίζεται είσπραξη τελών δοκιμών για εργαστηριακές δοκιμές (λήψη του πρώτου δείγματος και επανεξέταση παρουσία ειδικού) για τις αποστολές βιομηχανικών προϊόντων που δοκιμάστηκαν προηγουμένως σε εργαστήρια τροφίμων (σύμφωνα με τους συνημμένους καταλόγους). Τα νέα τέλη τέθηκαν σε ισχύ από τις 27/7/2020.

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. της Ελλάδας στο Κάϊρο

          Διαδικτυακή Πύλη Agora του ΥΠΕΞ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιχειρηματικός Οδηγός στην Αίγυπτο - πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Κάϊρο

 

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Κάϊρο μάς ενημερώνει για ττον επικαιροποιημένο Οδηγό Επιχειρείν για την Αίγυπτο, ο οποίος περιλαμβάνει πληροφορίες για το επιχειρηματικό περιβάλλον, το εταιρικό και επενδυτικό θεσμικό πλαίσιο, τη φορολογία, το δασμολογικό καθεστώς, τα εμπορικά εμπόδια και τις διαδικασίες εισαγωγών, καθώς και το εργασιακό καθεστώς, το καθεστώς ιδιοκτησίας και τη στρατηγική εισόδου στην αγορά.

Για να διαβάσετε αναλυτικά τον σχετικό επιχειρηματικό οδηγό, παρακαλούμε πατήστε εδώ

Τυνησία: Επιχειρηματικός Οδηγός για την τοπική αγορά

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στην Τύνιδα μάς ενημερώνει σχετικά με τον επικαιροποιημένο Οδηγό Επιχειρείν για την Τυνησία, έτους 2020 (Doing Business in Tunisia 2020).

Για να διαβάσετε αναλυτικά τον συγκεκριμένο οδηγό, παρακαλούμε πατήστε εδώ

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. της Ελλάδας στην Τύνιδα

          Πύλη Agora του Υπουργείου Εξωτερικών 

Γραφείο Ο.Ε.Υ. της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ: Έκθεση έτους 2018 για τη Νότια Αφρική

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Γιοχάνσεμπουργκ μάς ενημερώνει με τη σχετική έκεθση έτους 2018 για τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Ν. Αφρικής με την Ελλάδα.

Για να διαβάσετε αναλυτικά τις σχετικές πληροφορίες, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Αίγυπτος: Εγγραφή ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων στο Ειδικό Μητρώο αλλοδαπών παραγωγικών μονάδων στην Αίγυπτο - Προθεσμία έως 26 Ιουνίου

 

Αναζήτηση ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων που ευρίσκονται σε διαδικασία εγγραφής στο ειδικό μητρώο αλλοδαπών παραγωγικών μονάδων στην Αίγυπτο

Το Υπουργείο Εξωτερικών Β8 Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης κατόπιν εγγράφου του Γραφείου Οικονομικων & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Κάϊρο μάς ενημερώνει ότι η Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στο Κάιρο, έχει ζητήσει από τα κράτη μέλη να της υποβάλουν επικαιροποιημένους καταλόγους επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν καταθέσει αίτηση για εγγραφή “registration” στο ειδικό μητρώο του Υπουργείου Εμπορίου, σε εφαρμογή των Διαταγμάτων υπ’ αριθ. 43/2016 & 44/2019, προκειμένου να επιτραπεί η εισαγωγή των παραγόμενων από αυτές προϊόντων στην Αίγυπτο, η ολοκλήρωση της εξέτασης της οποίας, εκκρεμεί από αιγυπτιακής πλευράς.

Τα στοιχεία που πρέπει να υποβληθούν από πλευράς ελληνικών εταιρειών είναι η επωνυμία της εταιρείας που αιτήθηκε εγγραφή, ο κλάδος, η εμπορική ονομασία/σήμα των προϊόντων, η ημερομηνία και ο αριθμός καταχώρησης της αίτησης/ φακέλου από τον αρμόδιο αιγυπτιακό Γενικό Οργανισμό Ελέγχου Εξαγωγών & Εισαγωγών (GOEIC), η ένδειξη περί του εάν πρόκειται για αρχική αίτηση ή για ανανέωση εγγραφής, καθώς και η ένδειξη περί του εάν οι εταιρείες των οποίων οι αιτήσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα έχουν παράσχει στις αρμόδιες αιγυπτιακές Αρχές ανανεωμένα/επικαιροποιημένα τα σχετικά απαιτούμενα πιστοποιητικά ποιότητας.

Οι ενδιαφερόμενες ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να αποστέλλουν τα εν λόγω στοιχεία τους, το αργότερο έως την Παρασκευή 26 Ιουνίου τ.έ, στο Γραφείο ΟΕΥ Καΐρου.

Προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων παρατίθενται κατωτέρω στοιχεία επικοινωνίας:
Γραφείο ΟΕΥ Καΐρου
Υπεύθυνος Γραφείου : Παντελής Γκάσιος, Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄
Τηλ: (00202) 27948482 27952036
Fax: (00202) 27940684
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο

Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Κάϊρο μάς ενημερώνει για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε διάφορους κλάδους της οικονομίας καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην επιχειρηματικότητα και στο εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας - Αιγύπτου.

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο, παρακαλούμε πατήστε εδώ