- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 07:42
Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Τορόντο μάς ενημερώνει για την τάση των καταναλωτών να προτιμούν τρόφιμα και ποτά με τα λεγόμενα «καθαρά» συστατικά.
Συφκεκριμένα, στην ενημέρωση αναφέρεται:
Το τελευταίο διάστημα, κερδίζουν έδαφος στον Καναδά τρόφιμα και ποτά που στη σύστασή τους χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα «καθαρά» συστατικά, όπως, αντί των τεχνητών και πολλές φορές επικίνδυνων για την υγεία των καταναλωτών, φυσικά ενισχυτικά γεύσης.
Συνακόλουθα, η ετικέτα τους αναφέρεται ως «καθαρή» (clean label).
Στην «καθαρή» ετικέτα δεν αναγράφονται συντηρητικά, τεχνητές χρωστικές ουσίες και τεχνητά αρωματικά τροφίμων, που δεν εμπεριέχονται στα προϊόντα.
Αντ’ αυτών, η τάση που αναμένεται να κυριαρχήσει στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών είναι η χρήση φυσικών συντηρητικών ουσιών και ενισχυτικών γεύσεων.
Για το πλήρες κείμενο, παρακαλούμε πατήστε εδώ.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 12:41
Όπως μάς ενημερώνει το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στην Οττάβα του Καναδά, στις 15 Ιανουαρίου 2019 τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι κανόνες ασφαλείας τροφίμων (http://inspection.gc.ca/food/toolkit-for-businesses/the-safe-food-for-canadians-regulations-are-here/eng/1547488355844/154748835620).
Σκοπός της νέας Νομοθεσίας είναι η θωράκιση της ασφάλειας τροφίμων και η άμεση απομάκρυνση των μη ασφαλών προϊόντων από την αγορά. Ταυτόχρονα, περιορίζεται η γραφειοκρατία, μειώνεται η επιβάρυνση του διοικητικού μηχανισμού και απλοποιείται η διαδικασία για τις επιχειρήσεις, καθώς υφίσταται ένα μόνο πλέγμα κανόνων, αντικαθιστώντας τα δεκατέσσερα συνολικά νομοθετήματα που ίσχυαν προ της ημερομηνίας θέσεως σε εφαρμογή των νέων κανόνων.
Την εποπτεία τήρησης έχει ο Καναδικός Οργανισμός Επιθεώρησης Τροφίμων (Canadian Food Inspection Agency – CFIA), στον δικτυακό τόπο του οποίου έχουν αναρτηθεί αναλυτικές πληροφορίες (http://www.inspection.gc.ca/food/toolkit-for-businesses/licensing-of-food-businesses/eng/1427300844139/1427300914872) .
Δεδομένου ότι τίθενται νέες απαιτήσεις αδειοδότησης των εταιρειών, η κυβέρνηση, προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων, διοργανώνει διαδικτυακά σεμινάρια και παρέχει ενημέρωση από την ιστοσελίδα της.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή των νέων κανόνων ασφαλείας τροφίμων είναι διαθέσιμες στις ακόλουθες ιστοσελίδες:
α) «Tips for a smooth Safe Food for Canadians licence application» http://inspection.gc.ca/food/exports/tips-for-a-smooth-safe-food-for-canadians-licence-/eng/1545331467617/1545331578129-
β) Διαδικασία αδειοδότησης http://www.inspection.gc.ca/about-the-cfia/my-cfia/eng/1482204298243/1482204318353
γ) «Outcome-based regulations under the Safe Food for Canadians Regulations»
http://inspection.gc.ca/food/toolkit-for-businesses/outcome-based-regulations/eng/1546990156382/1546990156678
δ) Certificate of free sale http://www.inspection.gc.ca/food/exports/certification/certificate-of-free-sale/eng/1507732648572/1507732649258
ε) http://inspection.gc.ca/food/videos/sfcr-overview-webinar/eng/1545939216052/1545939216317- βίντεο