Μερική άρση περιορισμών στις εξαγωγές φαρμάκων από την Ινδία

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορκών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Ν. Δελχί μάς ενημερώνει για την παρακάτω εγκύκλιο: 

H Ινδική Κυβέρνηση, με Εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Εξωτερικού Εμπορίου (Directorate General of Foreign Trade - DGFT) από 6/4/2020, αποφάσισε την μερική άρση των περιορισμώντων εξαγωγών φαρμάκων και ενεργών φαρμακευτικών συστατικών.Η απόφαση, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι αποτέλεσμα σειράς έντονων διαβημάτων από τους Εμπορικούς Εταίρους της Ινδίας (Ε.Ε. , Η.Π.Α. κ.α.)

Ταυτόχρονα, η Ινδική Κυβέρνηση,μετά από πιέσεις Προέδρου των Η.Π.Α. για ’’εμπορικά αντίποινα’’ στην περίπτωση που συνεχιστεί η απαγόρευση εξαγωγών υδροξυχλωροκίνης και παρακεταμόλης, δήλωσε ότι εξετάζει την γρήγορη άρση του περιορισμού των εξαγωγών των ανωτέρω φαρμάκων, εφόσον εξασφαλιστεί η δυνατότητα κάλυψης της εγχώριας ζήτησης.


Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υδροξυχλωροκίνης στον κόσμο, κατασκευάζοντας το 70% της παγκόσμιας προσφοράς, σύμφωνα με την Indian PharmaceuticalAlliance (IPA).Η χώρα έχει παραγωγική ικανότητα 40 τόνων υδροξυχλωροκίνης (HCQ) κάθε μήνα.

Οι εταιρείεςIpcaLaboratories, ZydusCadilaandWallacePharmaceuticals αποτελούντους μεγαλύτερους παραγωγούς υδροξυχλωροκίνης στην Ινδία. Το φάρμακο αυτό δεν παράγεται σε αναπτυγμένα έθνη, όπως οι ΗΠΑ, λόγω της ανυπαρξίας ελονοσίας.Η Ινδία ωστόσο προμηθεύεται το ενεργό φαρμακευτικό συστατικό για την παραγωγή καπέλο υδροξυχλωροκίνηςαπό την Κίνα και σύμφωνα με τους Ινδικές φαρμακευτικές εταιρείες η τροφοδοσία τους συνεχίζεται αδιάλειπτα.