Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Κίεβο μάς ενημερώνει ότι σύμφωνα με την Κρατική Τελωνειακή Υπηρεσία της Ουκρανίας, η συνολική αξία των φρούτων και ξηρών καρπών που εισήγαγε η χώρα έφτασε στα 795 εκ. $, αυξημένη κατά 18% σε σχέση με το 2019. Η Ελλάδα ήταν η τρίτη προμηθεύτρια χώρα της Ουκρανίας, με μερίδιο στη σχετική κατηγορία της τάξης του 6,2%. Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Τουρκία (28,8%) και στην δεύτερη το Εκουαδόρ (Ισημερινός – 12,9%). Πίσω από τη χώρα μας ακολουθούν οι Κόστα Ρίκα (5,8%), η Ισπανία (5,4%) και η Αίγυπτος (5%).

Τα εσπεριδοειδή (προερχόμενα κατά κύριο λόγο, τουλάχιστον 50%, από την Τουρκία) και οι μπανάνες (80% από τη Λατινική Αμερική) διατήρησαν ακόμη μία χρονιά τη μερίδα του λέοντος στις εισαγωγές φρούτων, καθώς αντιστοιχούν στο 60% της συνολικής αξίας αυτών. Η ζήτησή τους αυξήθηκε ιδιαίτερα κατά τη περσινή χρονιά, καθώς προτιμήθηκαν από τους καταναλωτές εξαιτίας της αλλαγής των συνηθειών τους λόγω της πανδημίας : λιγότερες επισκέψεις σε καταστήματα τροφίμων και στροφή σε είδη με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο ράφι (εκτός ψυγείου).

Τέλος, η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των Ουκρανών και η υιοθέτηση ενός νέου, πιο υγιεινού τρόπου ζωής, συνετέλεσε επίσης στην αύξηση της ζήτησης για φρούτα, όχι μόνο για είδη που καλλιεργούνται στη χώρα (για παράδειγμα τα μήλα, των οποίων η τιμή, την περίοδο Μαΐου – Ιουλίου 2020, εξαπλασιάστηκε σε σχέση με το 2019, φθάνοντας κατ’ ελάχιστο το 1,5 ευρώ / κιλό), αλλά και για εξωτικά φρούτα, όπως ο ανανάς, το αβοκάντο, το μάνγκο, οι καρύδες κλπ., τα οποία ήταν σχεδόν απίθανο να βρει κανείς στις αγορές της χώρας, τουλάχιστον μέχρι πριν 5-7 χρόνια.