Διοργάνωση web seminar για τοποθέτηση ελληνικών προϊόντων σε ρωσική ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου


 Το Γραφείο Οκονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στη Μόσχα μάς ενημερώνει ότι δεδομένης της ραγδαίας ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου στη Ρωσική Ομοσπονδία το Γραφείο Ο.Ε.Υ. σε συνεργασία με την εταιρεία «City Nature», τεχνικό σύμβουλο μιας από τις μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου (https://www.ozon.ru/highlight/22619/) σχεδιάζει την πραγματοποίηση διαδικτυακών παρουσιάσεων (web seminars) με σκοπό την ενημέρωση ελληνικών επιχειρήσεων που επιθυμούν να τοποθετήσουν τα προϊόντα τους.

Συγκεκριμένα, η πύλη ηλεκτρονικού εμπορίου «OZON GLOBAL» έχει δημιουργηθεί από την https://www.ozon.ru με σκοπό να προσφέρει στο Ρώσο καταναλωτή, πρόσβαση σε ξένα προϊόντα που δεν κυκλοφορούν απαραίτητα στη ρωσική αγορά.

 Έτσι,
α) ξένες επιχειρήσεις μπορούν να τοποθετήσουν τα προϊόντα τους στην «OZON GLOBAL», χωρίς αυτά να έχουν συμμορφωθεί στις απαιτήσεις σήμανσης της ρωσικής νομοθεσίας ή και της αντίστοιχης της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAC). Τα προϊόντα όμως απευθύνονται μόνον στη ρωσική καταναλωτική αγορά και δεν θα πρέπει να εμπίπτουν στον κατάλογο των περιορισμών πωλήσεων. Σημειώστε ότι για ορισμένες υποκατηγορίες χρειάζεται αναλυτικότερη διευκρίνιση σχετικά με το εύρος της απαγόρευσης, όπως σε ορισμένες κατηγορίες απομιμήσεων κοσμημάτων.


β) ο Ρώσος καταναλωτής μπορεί να αγοράσει αυτά τα προϊόντα για προσωπική χρήση. Σύμφωνα με τη νομοθεσία μπορεί να αγοράσει αδασμολόγητα και χωρίς καταβολή ΦΠΑ, προϊόντα αξίας μέχρι 200 Ευρώ και βάρους μέχρι 31 κιλά. Η τυχόν υπερβάλλουσα αξία της παραγγελίας φορολογείται με ενιαίο συντελεστή 15%.


Μέσω των Web Seminars η εταιρεία «City Nature» προτίθεται να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες την αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου στη Ρωσία, καθώς και τις συναφείς υπηρεσίες που προσφέρει προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αφορούν:
α) στην εγγραφή της Εταιρείας και του Προϊόντος στην ozon.ru,
β) στη μηνιαία maintenance και τεχνική υποστήριξη,
γ) στη συστηματική προσωποποιημένη επικοινωνία και εκπαίδευση,
δ) στην υποστήριξη μάρκετινγκ και ε) στην υποστήριξη σε θέματα εφοδιαστικής αλυσίδας.
Σε περίπτωση μεγάλης συμμετοχής τότε αυτά τα διαδικτυακά σεμινάρια θα γίνουν με τις παρουσιάσεις να έχουν κλαδική στόχευση.


Παρατίθενταιε τέλος, συνοπτικά στοιχεία περί ηλεκεμπορίου (e-commerce) στη Ρωσία:

Συνολικά, είναι η 5η αγορά διεθνώς ως προς την αγοραστική δύναμη, το 75% του πληθυσμού χρησιμοποιεί smartphones, 113 εκ. κάτοικοι είναι συνδεδεμένοι στο internet και ο όγκος συναλλαγών ανήλθε, το 2020, σε $40 δις (διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2018).
Mε ορίζοντα δε το έτος 2024, οι πωλήσεις αναμένεται να υπερβούν τα $110 δις (ήτοι περίπου 10% του ΑΕΠ).


Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν, παρακαλούνται όπως αποστείλουν στο email του Γραφείου Ο.Ε.Υ. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) τη σχετική φόρμα.

Για να δείτε τη φόρμα παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Για να δείτε τη λίστα των απαγορευμένων προϊόντων παρακαλούμε πατήστε εδώ.