Συμβουλές

ΚΑΝΑΔΑΣ: Εξέλιξη ελληνικών εξαγωγών οίνου στον Καναδά - Δράσεις προβολής / Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τορόντο

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Τορόντο ενημερώνει ότι σημειώθηκε αύξηση κατά 95% ως προς την αξία οι ελληνικές εξαγωγές οίνου στον Καναδά κατά το α’ τρίμηνο 2023, έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2022. Η αύξηση ανήλθε σε 103% ειδικά για τις εξαγωγές προς την Επαρχία Κεμπέκ και 139% προς την Επαρχία Οντάριο. Ο Καναδάς αποτελεί την 3η καλύτερη αγορά για τους ελληνικούς οίνους μετά από την Γερμανία και τις ΗΠΑ και πριν από την Κύπρο και την Γαλλία.

Για περισσότερες πληροφορίες.

ΚΑΝΑΔΑΣ: Εξέλιξη ελληνικών εξαγωγών οίνου στον Καναδά - Δράσεις προβολής

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τορόντο ενημερώνει για την αύξηση κατά 95% ως προς την αξίας σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές οίνου στον Καναδά κατά το α’ τρίμηνο 2023, έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2022. Η αύξηση ανήλθε σε 103% ειδικά για τις εξαγωγές προς την Επαρχία Κεμπέκ και 139% προς την Επαρχία Οντάριο. Ο Καναδάς αποτελεί την 3η καλύτερη αγορά για τους ελληνικούς οίνους μετά από την Γερμανία και τις ΗΠΑ και πριν από την Κύπρο και την Γαλλία.

Αναλυτικά τα στοιχεία εδώ.  

Η.Π.Α.: Στοιχεία Εισαγωγών για Ελαιόλαδο, Μέλι, Ξύδι / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ.

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη ενημερώνει για τα εξής:

Στοιχεία Εισαγωγών για Ελαιόλαδο

Στοιχεία Εισαγωγών για Μέλι

Στοιχεία Εισαγωγών για Ξύδι

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Ενημερωτικό Δελτίο Απριλίου 2023 / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μπουένος Άϊρες

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων του Μπουένος Άϊρες ενημερώνει για τις οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις στην Αργεντινή κατά το μήνα Απρίλιο 2023. 

Η.Π.Α.: Ο Κλάδος των Αρτοπαρασκευασμάτων / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ/ στη Ν. Υόρκη

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη παρουσιάζει τον Κλάδο των Αρτοπαρασκευασμάτων στις Η.Π.Α., δίνει στοιχεία για την προσφορά και τη ζήτηση, το εξωτερικό εμπόριο, τα δίκτυα διανομής και τα συμπεράσματα για τις δυνατότητες των ελληνικών προϊόντων στη συγκεκριμένη αγορά. 

ΚΑΝΑΔΑΣ: Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τορόντο

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Τορόντο ενημερώνει για τη  Διοργάνωση διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου “Canada IOOC”.

Όπως αναφέρουν σε σχετική επιστολή: "Κατόπιν ενημέρωσης που λάβαμε από την διοργανώτρια εταιρεία, σας προωθούμε πληροφορίες σχετικώς με την διοργάνωση του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου, ως εξής: με την “CIOOC Canada International Olive Oil Competition”."

Eπωνυμία CIOOC Canada International Olive Oil Competition
Ιστοσελίδα https://canadaiooc.com
Διοργανώτρια εταιρεία CONFEXPO GLOBAL SINGLE MEMBER P.C.
Δελφών 97, Γλυφάδα
Στοιχεία επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

τηλ. +44 208 359 1398

Προθεσμία εγγραφής εταιρείας 30/04/2023
Προθεσμία αποστολής δειγμάτων 10/05/2023, ώρα 17:00

Η.Π.Α.: Ερμηνεία της καταναλωτικής συμπεριφοράς της Γενιάς Ζ στις ΗΠΑ– Έρευνα αγοράς Path to Purchace Institute «Decoding Gen Z’s Commerce Habits» (Σικάγο, Ιούλιος 2022)

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων στο Σικάγο μάς ενημερώνει ότι η  εταιρεία ερευνών αγοράς Path to Purchace Institute με έδρα το Σικάγο, δημοσίευσε έρευνα με τίτλο «Decoding Gen Z’s Commerce Habits», την οποία επιμελήθηκε η Liz Fogerty, ειδικός με εμπειρία 25 ετών στο χώρο του στρατηγικού marketing.

Η έρευνα αφορά στην καταναλωτική συμπεριφορά της Γενιάς Ζ, η οποία στην έρευνα ορίζεται ως τα άτομα που γεννήθηκαν από το 1997 έως το 2006. Πρόκειται για μια ομάδα του πληθυσμού (20%, 67 εκ.) της οποίας την διαρκώς αυξανόμενη αγοραστική ισχύ διεκδικούν οι εδώ δραστηριοποιούμενες εταιρείες.

Η Γενιά Ζ διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες ως προς τη νοοτροπία, την οικονομική αντίληψη και τις αξίες, γεγονός που ανακλάται στην καταναλωτική της συμπεριφορά. Η εν θέματι έρευνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, κατά την κρίση σας, ως εργαλείο καθώς πληροφορεί για τα κάτωθι:

- Συχνότητα αγορών ανά κατηγορία καταναλωτικού αγαθού

- Πραγματοποίηση ηλεκτρονικής ή αυτοπρόσωπης αγοράς ανά κατηγορία και αιτίες προτίμησης εκάστης μεθόδου

- Τι αναγνωρίζεται ως θετικό ή αρνητικό στοιχείο της κάθε μεθόδου αγοράς

-  Από ποια ιστοσελίδα ξεκινά η ηλεκτρονική αναζήτηση ανά ηλικία (Amazon 52%, Google 43%, εταιρική ιστοσελίδα 28%, Tik Tok 16% κ.ο.κ.) και που οφείλεται η προτίμηση

- Συχνότητα διερεύνησης της αγοράς ή αναζήτησης έμπνευσης

- Επιλογή συσκευής κατά την ηλεκτρονικής έρευνας (τηλέφωνο, laptop ή tablet)

- Προτίμηση κοινωνικού δικτύου για αναζήτηση προϊόντων καθημερινής κατανάλωσης καθώς και προτιμώμενο τμήμα της εφαρμογής (πχ. “Recommended for you”)

- Ανταπόκριση στις ηλεκτρονικές διαφημίσεις

- Χαρακτηριστικά μιας ελκυστικής ηλεκτρονικής διαφήμισης

- Πηγές επιρροής για την πραγματοποίηση μιας αγοράς

- Καταγραφή κοινωνικής συμπεριφοράς που σχετίζεται με την αυτοπρόσωπη αγορά με φυσική παρουσία στο κατάστημα

- Επίδραση εταιρικών πολιτικών προώθησης

- Προτιμώμενες μέθοδοι παραλαβής ( πχ curbside, pickup κοκ)

- Εταιρεία delivery (Door Dash, Uber Eats, Amazon Fresh, Instacart, Imperfect Foods κοκ) και συχνότητα χρήσης

- Δημοφιλέστερο κατάστημα λιανικής πώλησης ανά κατηγορία αγαθού

- Χρήση Non Fungible Tokens (NFTs)

ΚΑΝΑΔΑΣ:μελέτη για την καναδική αγορά ειδών προσωπικής φροντίδας / καλλυντικών.

Από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορόντο του Καναδά ενημερωνόμαστε για τη μελέτη που αφορά σε την καναδική αγορά ειδών προσωπικής φροντίδας / καλλυντικών.

Η.Π.Α.: Σφυγμομέτρηση της αγοράς τροφίμων και ποτών ΗΠΑ και εκτιμήσεις για το 2023 – Παρουσίαση της εταιρείας IRI - NPD (Σικάγο, 23 Αυγούστου 2022) / Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Σικάγο

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Σικάγο μάς ενημερώνει για τα ακόλουθα:

"Η εταιρεία ερευνών αγοράς IRI - NPD με έδρα το Σικάγο διοργάνωσε διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο «The Shifting Market for Complete Food – And What to Expect Next», όπου παρουσιάστηκε η ομότιτλη έρευνα αγοράς με τρείς άξονες: α) Αλλαγές στη ζήτηση τροφίμων και ποτών, β) Επίδραση του πληθωρισμού στην κατανάλωση τροφίμων και ποτών και γ) Εκτιμήσεις για το 2023. Το υλικό της έρευνας είναι συνημμένο στην παρούσα δημοσίευση.

                 Η έρευνα, σε μεγάλο βαθμό, επιβεβαιώνει τις αλλαγές, που παρατηρούμε στην καταναλωτική συμπεριφορά των Αμερικανών σε ό,τι αφορά την κατανάλωση τροφίμων και ποτών, όπως επισημαίνονται σε προηγούμενα έγγραφά μας.  Από την παρουσίαση συγκρατούμε τα κάτωθι σημεία ελληνικού ενδιαφέροντος:

Α) Αλλαγές στη ζήτηση τροφίμων και ποτών

ž   Κυρίαρχη τάση η κατανάλωση των βασικών γευμάτων και ποτών στο σπίτι (μεταβολή 2019-22 9,7%) αντί για έξω (-6,4%). Η τάση ενδυναμώνεται και από την ενίσχυση της τηλεργασίας ως μοντέλου εργασίας.

ž   Αναδεικνύεται η ευκολία και ταχύτητα στην προετοιμασία του γεύματος, χωρίς συμβιβασμό στη γευστικότητα και απόλαυση. Μείωση της έμφασης στην υγεία και ευεξία. Το γεύμα αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως κοινωνική περίσταση.

ž   Διακρινόμενες τάσεις: Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και υγεία του πεπτικού συστήματος (προϊόντα που περιέχουν ενεργές ή ζωντανές καλλιέργειες, βότανα, μέλι, λάδι CBD). Διεθνείς κουζίνες (μεσογειακή). Καυτερές γεύσεις (καυτερές πιπεριές, σάλτσες, ξηροί καρποί με καυτερά καρυκεύματα).

ž   Άνοδος των λειτουργικών ποτών καθώς και των premium έτοιμων γευμάτων, μεταξύ των οποίων και τα ιχθυηρά.

Β) Επίδραση του πληθωρισμού στην κατανάλωση τροφίμων και ποτών

ž   Το κόστος του φαγητού στο σπίτι αυξήθηκε κατά 13,1% τον Ιούλιο του 2022, ωστόσο η τιμή του φαγητού έξω είναι 3,5 φορές υψηλότερη, με αποτέλεσμα να ανακοπεί η ανοδική τάση της εστίασης και να στραφούν οι καταναλωτές σε φθηνά εστιατόρια.

ž   Απομάκρυνση από τα premium προϊόντα, τα οποία ως τώρα πολλοί καταναλωτές αγόραζαν χάρη στην λήψη της κυβερνητικής οικονομικής ενίσχυσης (Stimulus). Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται επανεστίαση στα βασικά είδη διατροφής, προτιμώνται τα private labels ή προϊόντα σε προσφορά, περιορίζεται η σπατάλη φαγητού και η ζήτηση ανακατευθύνεται προς τα φθηνότερα προμηθευτικά κανάλια, είτε φυσικά καταστήματα, είτε ηλεκτρονικά.

ž   Τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, αλλά και στα νοικοκυριά με μεσαίο εισόδημα, που στήριξαν τη ζήτηση κατά το 2021.

Γ) Εκτιμήσεις για το 2023

ž   Υπάρχει πληθώρα μακροοικονομικών σεναρίων, ωστόσο πιο πιθανή είναι η όξυνση της ευαισθησίας του καταναλωτή στις τιμές, η συγκράτηση του προϋπολογισμού των νοικοκυριών για φαγητό και η κατανάλωση στο σπίτι.

ž   Πρόκειται να σημειωθούν αλλαγές στην κατανάλωση, που οφείλονται στην ψηφιοποίησή της.

ž   Ως προς την εστίαση, η πορεία της αναμένεται να παραμείνει επίπεδη, με ενδεχόμενη κάποια ελάχιστη άνοδο.

ž   Η ζήτηση για νέες γευστικές εμπειρίες ξεκινάει από τα εστιατόρια. Οι κύριες ανερχόμενες μεσογειακές γεύσεις είναι τα καρυκεύματα για φαλάφελ (643%), το χούμους (60%) και το ταχίνι (72%).

Συμπερασματικά,

α) Από τη σκοπιά της προώθησης των ελληνικών τροφίμων και ποτών, καθώς μειώνεται η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επίτευξη μιας συμφέρουσας για τον καταναλωτή σχέσης μεταξύ ποιότητας και τιμής.

β) Η έμφαση παραμένει τόσο στην ευκολία προετοιμασίας, όσο και στη δημιουργία μιας αξιόλογης γευστικής εμπειρίας, εφόσον και τα δύο αποτελούν κεντρικά στοιχεία της ταυτότητας του μέσου Αμερικανού καταναλωτή, παρά την οικονομική στενότητα". 

Η.Π.Α.: Υποβολή νέας πρότασης στην FDA, για διαμόρφωση αμερικανικού “προτύπου ταυτότητας” (Standard of Identity) ελαιολάδου, από τους φορείς NAOOA και AOOPA, και την εταιρεία Deoleo / Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. στην Ουάσιγκτων

Το Γραφείο Οικονομικών &  Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στην Ουάσιγκτων μάς ενημερώνει για την Υποβολή νέας πρότασης στην FDA, για διαμόρφωση αμερικανικού “προτύπου ταυτότητας” (Standard of Identity) ελαιολάδου, από τους φορείς NAOOA και AOOPA, και την εταιρεία Deoleo.