Συμβουλές

ΙΝΔΙΑ: Πρόσκληση για διαδικτυακή συμμετοχή στο Συνέδριο για τον Βιώσιμο Ορεινό Τουρισμό (Leh Ladakh, 09-12.10.2022

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, Β1 Διεύθυνση Σχεδιασμού Εξωστρέφειας και Συντονισμού Φορέων Εξωστρέφειας ενημερώνει για τη διοργάνωση του «Συνεδρίου για τον Βιώσιμο Ορεινό Τουρισμό» στην Ομοσπονδιακή Εδαφική Περιοχή (Union Territory) του Ladakh στην Ινδία. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΔΩΡΕΑΝ Επιμορφωτικό Σεμινάριο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (26-30 Σεπτεμβρίου2022)

H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ενημερώνει ότι παρέχει ΔΩΡΕΑΝ επιμορφωτικό σεμινάριο «Προηγμένες εξαγωγικές πρακτικές και εμπορικές συναλλαγές» που θα πραγματοποιήσει διαδικτυακά στις 26 – 30 Σεπτεμβρίου 2022. Το Σεμινάριο αυτό είναι το 14ο κατά σειρά που πραγματοποιεί η Τράπεζα από το 2019, έχοντας επιμορφώσει 250 στελέχη επιχειρήσεων.

Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν να αποστείλουν μέχρι και την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022 συμπληρωμένη τη συνημμένη αίτηση συμμετοχής

Στο σεμινάριο, η παράδοση θα γίνει στην αγγλική γλώσσα από τον Jon Walden, Principal Consultant, Customs, Export Competitiveness and Trade Facilitation της Crown Agents, εξωτερικό συνεργάτη της EBRD για την κατάρτιση στις εξαγωγές με τεράστια εμπειρία σε θέματα εκπαίδευσης.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει 5 modules διάρκειας 3 ωρών το καθένα, τα οποία θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

26 Σεπτεμβρίου  15:00 – 18:00

Ενότητα 1

 • Εισαγωγές
 • Αρχές εξαγωγής

27 Σεπτεμβρίου  15:00 – 18:00

Ενότητα 2

 • Ανώνυμοι όροι 2020

28 Σεπτεμβρίου  15:00 – 18:00

Ενότητα 3

 • Ναυτιλία
 • Τελωνείο
 • Ασφάλιση

29 Σεπτεμβρίου  

15:00 – 18:00

Ενότητα 4

 • Έλεγχος εξαγωγικών πιστώσεων
 • Συστήματα Πληρωμών

30 Σεπτεμβρίου  15:00 – 18:00

Ενότητα 5

 • Ενέγγυες πιστώσεις

Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου δίνεται η δυνατότητα σε όσους συμμετέχοντες επιθυμούν, να προγραμματίσουν μία ατομική συμβουλευτική συνεδρία με τον εισηγητή της Crown Agents, για να εξασφαλιστεί η μεταφορά γνώσης στην επιχείρηση.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε Μικρομεσαίες επιχειρήσεις σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΕ (με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι €50 εκατομμύρια ή με σύνολο ενεργητικού μικρότερο των €43 εκατομμυρίων και αριθμό εργαζομένων μέχρι 250 άτομα). Η παρακολούθηση θα είναι δωρεάν για τις επιχειρήσεις και η συμμετοχή περιορίζεται σε ένα μόνο εκπρόσωπο ανά επιχείρηση

Τo σεμινάριο αυτό αποτελεί μέρος μιας σειράς σεμιναρίων για εξαγωγές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών προς Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Advise for Small Businesses) που υλοποιεί η EBRD στην Ελλάδα και με χρηματοδότηση από την Ελληνική Δημοκρατία.

Περισσότερες Πληροφορίες:

Βανέσσα Στάχτου

Αναλυτής, Συμβουλές για Μικρές Επιχειρήσεις, Ελλάδα

Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη

Τ: +30 2314438541

M: +30 6936146396

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.ebrd.com/knowhow/greece

Τατζικιστάν: Ετήσια Έκθεση του 2022 (ΟΕΥ)

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ), της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Μόσχα, ενημερώνει για την Ετήσια Έκθεση του 2022 που αφορά στο Τατζικιστάν (Στοιχεία 2021)

Μολδαβία - 8η Επιχειρηματική Εβδομάδα

Το Υπουργείο Εξωτερικών, Β1 Δ/νση Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, ενημερώνει ότι από 15 έως 16 Σεπτεμβρίου 2022, στο Κισινάου της Μολδαβίας, λαμβάνει χώρα η 8η Επιχειρηματική Εβδομάδα. Περισσότερες πληροφορίες: www.mbw.md

Η βιομηχανία τροφίμων και η αγορά ελαιολάδου στη Σερβία (2022)

To Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Βελιγραδίου, ενημερώνει για την έρευνα αγοράς  που πραγματοποίησε σχετικά με τη βιομηχανία τροφίμων και την αγορά ελαιολάδου στη Σερβία.

Κατάθεση στον ΠΟΕ ειδοποιήσεων από την Αιγυπτιακή πλευρά σχετικά με την εφαρμογή νέων προτύπων (standards)/νομοθεσίας προϊόντων

O ΠΟΕ ενημερώθηκε από τη Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. ότι η Αίγυπτος κατέθεσε  νέες κοινοποιήσεις TBT/SPS σχετικά με επικαιροποιημένα πρότυπα για τα εξής προϊόντα:

 1. Food products (unofficial translation of a doc notified in May)
 2. Food products (regulations of temporary release of imports)
 3. Road vehicles in general

1.Προϊόντα διατροφής (ανεπίσημη μετάφραση εγγράφου που κοινοποιήθηκε τον Μάιο).

2.Προϊόντα διατροφής (κανονισμοί προσωρινής αποδέσμευσης εισαγωγών).

3.Οδικά οχήματα γενικά.

Για την αποστολή τυχόν σχολίων, παρατηρήσεων κλπ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Ελληνική Πρεσβεία της Ελλάδος (Ο.Ε.Υ) στο Κάιρο έως 20 Ιουλίου 2022. 

Θα βρείτε τα κείμενα όλων των ειδοποιήσεων στο TBT: http://tbtims.wto.org/en/Notifications/Search και SPS: http://spsims.wto.org/en/Notifications/Search, βάζοντας την χώρα (Egypt) στο σημείο Notifying Member.

Ενημέρωση για τις πρόσφατες Οικονομικές Κυρώσεις

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ενημερώνει για την εφαρμογή κυρώσεων από Διεθνείς Οργανισμούς. Περισσότερα εδώ

Ενημερωτικός οδηγός για (α) διαγωνισμούς δημοσίων έργων σε τομείς ενέργειας, υποδομών και βιομηχανίας και (β) σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα

Ενημερωτικός οδηγός για (α) διαγωνισμούς δημοσίων έργων σε τομείς ενέργειας, υποδομών και βιομηχανίας

και (β) σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα

Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία, λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19), έχει ενισχύσει έτι περαιτέρω το ενδιαφέρον των ελληνικών μελετητικών, τεχνικών – κατασκευαστικών εταιρειών για δραστηριοποίηση σε χώρες του εξωτερικού.


Με στόχο τη στήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και των προσπαθειών τους για εξεύρεση ευκαιριών δραστηριοποίησης διεθνώς, αποστέλλουμε ενημερωτικό οδηγό για (α) διαγωνισμούς δημοσίων έργων, από τριάντα (30) χώρες, στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της βιομηχανίας, σε όλο το φάσμα της μελέτης, προμήθειας και κατασκευής (EPC), καθώς και (β) χρηματοδοτικά προγράμματα, εκ των οποίων θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να επωφεληθούν.


Σημειώνουμε ότι ο εν λόγω οδηγός αποτυπώνει τις προκηρύξεις διαγωνισμών για ορισμένο χρονικό διάστημα. Εταιρείες που ενδιαφέρονται να λαμβάνουν τακτική ενημέρωση για προκηρύξεις διαγωνισμών σε συγκεκριμένες χώρες, μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με τα Γραφεία ΟΕΥ στις χώρες αυτές (στοιχεία επικοινωνίας των οποίων περιλαμβάνονται στον οδηγό και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών www.agora.mfa.gr), προκειμένου να τους γνωστοποιήσουν το σχετικό ενδιαφέρον τους.

Ο ενημερωτικός οδηγός έχει, επίσης, αναρτηθεί στην ιστοσελίδα ‘Agora’, στη διεύθυνση: Οδηγός διαγωνισμών δημοσίων έργων

Τουρκμενιστάν: Ετήσια Έκθεση του 2022

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ), της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Μόσχα, ενημερώνει για την Ετήσια Έκθεση του 2022 που αφορά στο Τουρκμενιστάν (Στοιχεία 2021) 

Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Ν. Δελχί: Μερική άρση περιορισμών στις εξαγωγές φαρμάκων από την Ινδία

Μερική άρση περιορισμών στις εξαγωγές φαρμάκων από την Ινδία

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορκών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Ν. Δελχί μάς ενημερώνει για την παρακάτω εγκύκλιο: 

H Ινδική Κυβέρνηση, με Εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Εξωτερικού Εμπορίου (Directorate General of Foreign Trade - DGFT) από 6/4/2020, αποφάσισε την μερική άρση των περιορισμώντων εξαγωγών φαρμάκων και ενεργών φαρμακευτικών συστατικών.Η απόφαση, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι αποτέλεσμα σειράς έντονων διαβημάτων από τους Εμπορικούς Εταίρους της Ινδίας (Ε.Ε. , Η.Π.Α. κ.α.)

Ταυτόχρονα, η Ινδική Κυβέρνηση,μετά από πιέσεις Προέδρου των Η.Π.Α. για ’’εμπορικά αντίποινα’’ στην περίπτωση που συνεχιστεί η απαγόρευση εξαγωγών υδροξυχλωροκίνης και παρακεταμόλης, δήλωσε ότι εξετάζει την γρήγορη άρση του περιορισμού των εξαγωγών των ανωτέρω φαρμάκων, εφόσον εξασφαλιστεί η δυνατότητα κάλυψης της εγχώριας ζήτησης.


Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υδροξυχλωροκίνης στον κόσμο, κατασκευάζοντας το 70% της παγκόσμιας προσφοράς, σύμφωνα με την Indian PharmaceuticalAlliance (IPA).Η χώρα έχει παραγωγική ικανότητα 40 τόνων υδροξυχλωροκίνης (HCQ) κάθε μήνα.

Οι εταιρείεςIpcaLaboratories, ZydusCadilaandWallacePharmaceuticals αποτελούντους μεγαλύτερους παραγωγούς υδροξυχλωροκίνης στην Ινδία. Το φάρμακο αυτό δεν παράγεται σε αναπτυγμένα έθνη, όπως οι ΗΠΑ, λόγω της ανυπαρξίας ελονοσίας.Η Ινδία ωστόσο προμηθεύεται το ενεργό φαρμακευτικό συστατικό για την παραγωγή καπέλο υδροξυχλωροκίνηςαπό την Κίνα και σύμφωνα με τους Ινδικές φαρμακευτικές εταιρείες η τροφοδοσία τους συνεχίζεται αδιάλειπτα.