Συμβουλές

ΙΣΠΑΝΙΑ: Η ισπανική Enagás αυξάνει σε 20% το μερίδιό της στον αγωγό TAP, με την αγορά μεριδίου 4% από τον ελβετικό Όμιλο Axpo


Το Γραφείο Ο.Ε.Υ. της Ελληνικής Πρεσβείας της Μαδρίτης (Αρμοδιότητα και για Ανδόρα)
ενημερώνει ότι
ο ισπανικός ενεργειακός κολοσσός Enagás συμφώνησε με τον ελβετικό Όμιλο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Axpo την εξαγορά μεριδίου 4% από τη συμμετοχή του -με 5% συνολικά- στο  κεφάλαιο του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP). Το εν λόγω μερίδιο προστίθεται στο 16% που ήδη κατέχει η Enagás, αυξάνοντας το συνολικό της μερίδιο στο 20% του κεφαλαίου του Αγωγού.

Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας- SME Fund - Πρόγραμμα επιχορηγήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ)

Προς κάθε ενδιαφερόμενο,

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) ενημερώνει ότι το πρόγραμμα «Ideas Powered for Business SME Fund» πρόγραμμα επιχορηγήσεων που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) , προκειμένου να προστατεύσουν τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΙ) τους. Το Ταμείο για τις ΜΜΕ είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υλοποιείται από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και θα διαρκέσει από τις 23 Ιανουαρίου 2023 έως τις 8 Δεκεμβρίου 2023.

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) συμμετέχει στο SME Fund και υποστηρίζει το έργο προκειμένου να ενημερωθούν οι ΜμΕ και να προστατεύσουν την διανοητική ιδιοκτησίας τους και έτσι να μεγιστοποιήσουν το όφελός τους από αυτή. 

Οι επιχορηγήσεις είναι περιορισμένες και για τη διάθεσή τους θα τηρηθεί χρονική σειρά προτεραιότητας.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν προς το παρόν από το κουπόνι 2, που αφορά τα Εμπορικά Σήματα & τα Βιομηχανικά Σχέδια ή Υποδείγματα:

  1. το κουπόνι 2 για τα Εμπορικά Σήματα (ΕΣ) και τα Βιομηχανικά Σχέδια (ΒΣ).
    1. Για προστασία σε εθνικό, περιφερειακό και ενωσιακό επίπεδο, το μέγιστο ποσό επιχορήγησης είναι 1.000 € με ποσοστό επιστροφής 75%.
    2. Για προστασία εκτός Ε.Ε., το μέγιστο ποσό επιχορήγησης είναι το ίδιο, δηλαδή 1.000 €, αλλά το ποσοστό επιστροφής  είναι 50%.

Τις επόμενες ημέρες, θα ενημερώσουν για το κουπόνι που αφορά τη χρηματική ενίσχυση των Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας!

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για την εγγραφή των ΜμΕ, παρακαλώ ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:  

https://euipo.europa.eu/ohimportal/el/online-services/sme-fun

Στοιχεία ρουμανικής αγοράς αυτοκινήτου για το 2022

Το Γραφείο ΟΕΥ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ) της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βουκουρέστι, ενημερώνει για τα πρόσφατα στοιχεία της Ρουμανικής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων/ACAROM για το 2022.

Ρωσία: Περιοδική Έκδοση Γραφείου ΟΕΥ-Ελληνική Πρεσβεία Μόσχας

Το Γραφείο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα αποστέλλει την  Περιοδική έκδοση του Γραφείου ΟΕΥ Μόσχας με ειδήσεις οικονομικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος από ΜΜΕ της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022)

"ΓΝΟΥΣ ΠΡΑΤΤΕ" Δελτίο Επιχειρηματικών Πληροφοριών Δεκέμβριος 2022

Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, Β1 Διεύθυνση Σχεδιασμού Εξωστρέφειας και Συντονισμού Φορέων Εξωστρέφειας αποστέλλει Δελτίο Επιχειρηματικών και Οικονομικών Πληροφοριών, μηνός Δεκεμβρίου 2022

Κροατία: Δελτίο Οικονομικής και Επιχειρηματικής Επικαιρότητας, τεύχος Ιανουαρίου

Το Γραφείο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ζάγκρεμπ, αποστέλλει το Ενημερωτικό τεύχος Ιανουαρίου 2023 με ειδήσεις οικονομικού, εμπορικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για την Κροατία

HS Code, Customs Tariff Number, Taric guide - European Database

Αναζητάτε τους HS code των προϊόντων της επιχείρησής σας; Συμβουλευτείτε την Τράπεζα Πληροφοριών της Ε.Ε στο: https://www.tariffnumber.com/ 

 

Σημείωση!!! 

Οι κωδικοί του Εναρμονισμένου Συστήματος (HS) χρησιμοποιούνται συνήθως σε όλη τη διαδικασία εξαγωγής αγαθών. Το Εναρμονισμένο Σύστημα είναι μια τυποποιημένη αριθμητική μέθοδος ταξινόμησης προϊόντων που διακινούνται. Χρησιμοποιείται από τις τελωνειακές αρχές σε όλο τον κόσμο για την αναγνώριση προϊόντων κατά την εκτίμηση δασμών και φόρων και για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων. 

Το HS εκχωρεί συγκεκριμένους εξαψήφιους κωδικούς για διαφορετικές ταξινομήσεις και εμπορεύματα. Οι χώρες επιτρέπεται να προσθέτουν μεγαλύτερους κωδικούς στα πρώτα έξι ψηφία για περαιτέρω ταξινόμηση.  

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν έναν 10ψήφιο κωδικό για την ταξινόμηση των προϊόντων προς εξαγωγή, γνωστό ως αριθμός Παραρτήματος Β, με τα πρώτα έξι ψηφία να είναι ο αριθμός HS. Υπάρχει ένας αριθμός προγράμματος Β για κάθε φυσικό προϊόν, από συνδετήρες έως αεροπλάνα. Το Πρόγραμμα Β διαχειρίζεται το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ Διεύθυνση Εξωτερικού Εμπορίου.  (https://www.trade.gov/customs-info-database-user-guide

 

Η επαφή με τις Τελωνειακές Αρχές ενδείκνυται για σωστή καθοδήγηση!

22η Πρόσκληση υποβολή προτάσεων του Κοινού Ταμείου Βασικών Προϊόντων (Common Fund for Commodities)

Το Γραφείο Ο.Ε.Υ της Ελληνικής Πρεσβείας στη Χάγη ενημερώνει για την 22η Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων του Κοινού Ταμείου Βασικών Προϊόντων που αφορά σε επιλέξιμα αναπτυξιακά προγράμματα σχετικά με την παγκόσμια αλυσίδα αξίας εμπορευμάτων και την ενίσχυση των πιο φτωχών και ευάλωτων πληθυσμών. (https://www.common-fund.org )

Πολωνία: Αύξηση πολωνικού κατώτατου μισθού από το τρέχον έτος

Το Γραφείο ΟΕΥ της Βαρσοβίας, ενημερώνει για την αύξηση του κατώτατου Πολωνικού μισθού το τρέχον έτος. Ειδικότερα, από 01/01/2023, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί στην Πολωνία, στο πλαίσιο των μέτρων αντιστάθμισης των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, της πανδημίας καθώς και του γενικευμένου πληθωρισμού.

Από τον Ιανουάριο του 2023, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται πλέον στα 3.490 PLN (743 ευρώ) από 3.010 PLN (640 ευρώ), ενώ θα ακολουθήσει νέα αύξηση στα 3.600 PLN (766 ευρώ) από την 1η Ιουλίου 2023. Παράλληλα, το ελάχιστο ωρομίσθιο αυξάνεται από την περσινή αμοιβή των 19,60 PLN (4,17 ευρώ) σε 22,80 PLN (4,85 ευρώ) από την 1η Ιανουαρίου και σε 23,50 PLN (5,00 ευρώ) από την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής, ο κατώτατος μισθός της Πολωνίας θα βελτιωθεί συνολικά κατά 19,6% μετά τη δεύτερη αύξηση του Ιουλίου.

Συγκρατείται ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται νομικά να αυξάνει τον κατώτατο μισθό δύο φορές τον χρόνο, εάν ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός του προηγούμενου έτους υπερβαίνει το 5%. Η τελευταία μέτρηση του πληθωρισμού για τον Νοέμβριο του 2022 αποτύπωσε αύξηση της τάξεως του 17,5% στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021.