Exports Blog - Εκθέσεις / Αποστολές - Επιμελητηρίου Ηρακλείου

Φυτοϋγειονομικό Μητρώο – Υπόχρεοι εγγραφής και επικαιροποίησης στοιχείων / Πηγή: Περιφέρεια Κρήτης - Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης

Η Διεύθυννση Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ενημερώνει ότι δυνάμει του άρθρου 65 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 (α σχετικό) θεσπίστηκε το Επίσημο Μητρώο Επαγγελματιών, το οποίο για
διευκόλυνση αποκαλείται Φυτοϋγειονομικό Μητρώο.
Υποχρέωση εγγραφής στο παραπάνω μητρώο έχουν:
α) Οι επαγγελματίες οι οποίοι εισάγουν στην Ένωση ή διακινούν σε αυτήν φυτά, φυτικά προϊόντα και άλλα αντικείμενα για τα οποία απαιτείται πιστοποιητικό φυτοϋγείας ή φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.
β) Οι επαγγελματίες που εκδίδουν φυτοϋγειονομικά διαβατήρια ύστερα από έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να διακινήσουν φυτά ή φυτικά προΪόντα.
γ) Οι επαγγελματίες που αιτούνται από την αρμόδια αρχή να εκδίδει φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά για την εξαγωγή φυτών ή φυτικών προιόντων σε τρίτες χώρες.
δ) Οι επαγγελματίες που είναι εξουσιοδοτημένοι να εφαρμόζουν θερμική μεταχείριση ξυλείας και να τοποθετούν τα σήματα του Διεθνούς Προτύπου Φυτοϋγειονομικών Μέτρων αρ. 15 (ISPM-15).

Υποχρέωση ετήσιας επικαιροποίησης των στοιχείων του ανωτέρω μητρώου έχουν όλοι οιεγγεγραμμένοι επαγγελματίες.

Για το λόγο αυτό παρακαλούνται όλοι οι υπόχρεοι επαγγελματίες να προβούν σε άμεση εγγραφή (εφόσον δεν είναι εγγεγραμμένοι) ή σε άμεση επικαιροποίηση των στοιχείων τους.
Στα πλαίσια εφαρμογής της παραπάνω νομοθεσίας  αποστέλλεται συνημμένα υπόδειγμα αίτησης εγγραφής/τροποποίησης/επικαιροποίησης το οποίο αφού συμπληρώσετε, υπογράψετε και σφραγίσετε, το αποστέλλετε με email στην υπηρεσία μας μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τα οποία αναφέρονται στο έντυπο της αίτησης (email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Μετά την εξέταση της αίτησης, θα σας αποσταλλεί απαντητική επιστολή στην οποία μεταξύ άλλωνα αναγράφεται και ο Αριθμός Φυτοϋγειονομικού Μητρώου της επιχείρησης..

Περισσότερες πληροφορίες

Όλη η σχετική ενημέρωση

Ανοιχτή ευρωπαϊκή διαβούλευσηςσχετικά με τις κατευθυντήριες οδηγίες για την εξαγωγή ειδών κυβερνο-επιτήρηση σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2021/821

Σύνδεσμος για τη συμμετοχή στην εν λόγω διαβούλευση :

https://policy.trade.ec.europa.eu/consultations/guidelines-export-cyber-surveillance-items-under-article-5-regulation-eu-no-2021821_en

Συνήγορος Αγοράς - Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις (mfa.gr)

Έχετε ακούσει για τον Συνήγορο Αγοράς;

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας, ο Συνήγορος της Αγοράς λειτουργεί στο πλαίσιο της Διεύθυνσης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Εξωτερικών. Υποστηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω:

  • παροχής συμβουλών επιχειρηματικής δραστηριοποίησης σε ξένες αγορές
  • ενημέρωσης για επιχειρηματικές ευκαιρίες
  • πληροφόρησης για την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματοδοτικά προγράμματα
  • υποστήριξης στην επίλυση διαφορών που ανακύπτουν από επιχειρηματικές συνεργασίες
  • απάντησης σε εξατομικευμένα ερωτήματα
  • παροχής επιχειρηματικής καθοδήγησης (business mentoring) μέσω ειδικών σεμιναρίων και εκδηλώσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες: Συνηγορος Αγοράς - Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις (mfa.gr)

Παράταση υποβολής υποψηφιοτήτων έως 4.5 για την Ομάδα Επιχειρηματικών Συμβούλων (BAG) της Global Gateway

Το Υπουργείο Εξωτερικών, Β1 Διεύθυνση Σχεδιασμού Εξωστρέφειας
και Συντονισμού Φορέων Εξωστρέφειας ενημερώνει σχετικά με την παράταση της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων για την Ομάδα Επιχειρηματικών Συμβούλων (Business Advisory Group/ BAG), υλοποίησης της Στρατηγικής 'Παγκόσμια Πύλη' (Global Gateway), έως 4 Μαΐου τ.έ. και ώρα 14:00 μμ ώρα Βρυξελλών.

Πληροφορίες για τη διαδικασία επιλογής για τη στελέχωση της άτυπης Ομάδας

Επιχειρηματικών Συμβούλων-ΟΕΣ (Business Advisory Group-BAG) της στρατηγικής της Παγκόσμιας Συνδεσιμότητας/Global Gateway (GG BAG) :

https://commission.europa.eu/strategyand-policy/priorities-2019-2024/stronger-europe-world/global-gateway_el

Ειδική Ημερίδα - Παρουσίαση προγράμματος Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για το “Ψηφιακό μέλλον” (UNWTO Digital Futures Programme) Μαδρίτη, 17.5.2022

Από το Γραφείο ΟΕΥ Μαδρίτης, ενημερωνόμαστε ότι πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη παρουσίαση του προγράμματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για το Ψηφιακό μέλλον των τουριστικών επιχειρήσεων. Για περισσότερα

Εμπορικό Ισοζύγιο Ελλάδας-Ρουμανίας, το 9μηνο 2022

Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδος στο Βουκουρέστι ενημερώνει ότι το Εμπορικό Ισοζύγιο Ελλάδας-Ρουμανίας, το 9μηνο 2022, παρουσιάζει αύξηση εξαγωγών κατά 34,5% και αύξηση εισαγωγών κατά 23,1%. Η Ρουμανία εξακολουθεί να παραμένει στην 9η θέση των κυριότερων εξαγωγικών προορισμών για τα ελληνικά προϊόντα.

Σεμινάριο για την παρουσίαση της διαδικτυακής πύλης Access2Markets στην ελληνική γλώσσα στις 14 Απριλίου

H B08 Δ/νση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Εξωτερικών μάς γνωρίζει ότι κατόπιν ενημέρωσης από τη  Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα διεξαχθεί διαδιακτυακό σεμινάριο για την παρουσίαση της διαδικτυακής πύλης Access2Markets , στις 14 Απριλίου τ.έ., ώραΕλλάδας 09:00-13:00, 


Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενο συναφές σεμινάριο με διερμηνέα στην ελληνική γλώσσα είχε πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου 2020.


Το εν λόγω σεμινάριο, το οποίο τιτλοφορείται “Access2Markets Train the Trainers”, απευθύνεται πρωτίστως, αλλά όχι αποκλειστικά, σε συμμετέχοντες οι οποίοι, θα μπορούν στην συνέχεια να πραγματοποιήσουν και οι ίδιοι εκπαιδεύσεις για τη χρήση της διαδικτυακής πύλης. Για τον σκοπό αυτό, θα διανεμηθεί στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικό υλικό (training kit).


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση, συμπεριλαμβανομένης και της αίτησης εγγραφής, θα αναρτηθούν στον σύνδεσμο:
https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/en/content/events-access2markets


Στόχος της διαδικτυακής πύλης “Access2Markets” είναι να διευκολύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν εμπορικά σε τρίτες χώρες και να αξιοποιήσουν το προτιμησιακό καθεστώς των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, όπως σχετικά με δασμολογικό καθεστώς, κανόνες καταγωγής, ειδικές απαιτήσεις τρίτων χωρών κ.λπ.

Σ.Ε.Β.Ε.: Επιδοτούμενο Σεμινάριο Κατάρτισης για Εργαζομένους Εξαγωγικών Επιχειρήσεων

Ο ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων υλοποιεί 2 προγράμματα κατάρτισης & πιστοποίησης για 817 άτομα σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» και τα οποία χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, απευθύνονται δε σε απασχολούμενους στον Ιδιωτικό Τομέα. Ο πρώτος κύκλος κατάρτισης αφορά στον τομέα της Ανάπτυξης Εξαγωγικών Μονάδων στον κλάδο της Αγροδιατροφής – Βιομηχανίας Τροφίμων και ο δεύτερος στον τομέα της Ανάπτυξης Εξαγωγικών μονάδων στον κλάδο των Δομικών Υλικών.

 Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο διαδικτυακό τόπο https://seve.training/

Για να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες και να δείτε τη τσχετική πρόσκληση συμμετοχής, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

 

Διαδικτυακό Σεμινάριο στις 07 Ιουλίου για την Πνευματική Ιδιοκτησία και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ψηφιακή Οικονομία / Πηγή: Κ.Ε.Ε.Ε.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Κυβέρνηση των Η.Π.Α., ως προεδρεύοντες της ομάδας εργασίας, φιλοξενούν σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων σε εξειδικευμένα θέματα.

Το συγκεκριμένο διαδικτυακό σεμινάριο (θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουλίου) έχει ως θέμα: "Πνευματική Ιδιοκτησία και οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ψηφιακή Οικονομία".  Ομιλητές θα είναι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Κυβέρνηση των Η.Π.Α. οι οποίοι θα παρουσιάσουν θέματα βαρύνουσας σημασίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  


Σκοπός του σεμιναρίου είναι να προωθήσει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα ψηφιακά εργαλεία, να τις στηρίξει και να τις καθοδηγήσει ως προς το πώς θα διοικήσουν καλύτερα την επιχείρησή τους παγκοσμίως.  

Περισσότερες πληροφορίες για το διαδικτυακό σεμινάριο εδώ.

 

Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης: Σειρά ενημερωτικών τηλε-ημερίδων για επιλεγμένες αγορές - στόχους

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Β08 Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου,  διοργανώνει σειρά ενημερωτικών τηλε- ημερίδων για επιλεγμένες αγορές – στόχους, στo πλαίσιo της συνεχούς προσπάθειας για την τόνωση της εξωστρέφειας και για την πληρέστερη ενημέρωση των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 24/2, 3/3 και 10/3, οι αρμόδιοι Εμπορικοί Ακόλουθοι των Γραφείων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων των Ελληνικών Πρεσβειών θα κάνουν παρουσίαση των αγορών των Η.Π.Α., Καναδά, Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου και Ολλανδίας και για επιλεγμένους κλάδους ενδιαφέροντος, όπως:

ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

Επίσης, θα υποδείξουν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις και τους περιορισμούς που έχει δημιουργήσει η πανδημία και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς των συμμετεχόντων.

Σχετικά με την ενημέρωση για την αγορά των Η.Π.Α., την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί webinar για την πληροφόρηση των ενδιαφερομένων σχετικά με τους κανονισμούς συμμόρφωσης με τον FDA (Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων), τις απαιτήσεις της αγοράς των Η.Π.Α. για agent, τη νέα νομοθεσία για την ετικέτα και πολλά άλλα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν τις εκδηλώσεις στις οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν στη φόρμα που θα βρουν στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdo-DrK9U_M3N7UvK3S721KORK7XRnepmp5LL9pAsGrPM4xTg/viewform

Για να δείτε αναλυτικά την ενημέρωση καθώς και το πρόγραμμα των τηλε-εκδηλώσεων, παρακαλούμε πατήστε εδώ.


Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν εγκαίρως για τον τρόπο πρόσβασης στις εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας LiveOn: https://ethosevents.eu/liveon/we-are-liveon/


Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.