Πληροφορίες, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στην Τουρκία, στους τομείς των αλκοολούχων ποτών και τροφίμων


 
Η Β8 Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Εξωτερικών κατόπινι ενημέρωσής της από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην Κωνσταντινούπολη μάς πληροφορεί ότι εντοπίστηκαν, στις εισαγωγές προϊόντων προέλευσης ΕΕ, κυρίως τους τομείς των αλκοολούχων ποτών και τροφίμων. κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, επιπρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες, διατυπώσεις και πιστοποιητικά, πέραν των γνωστών (η πλειοψηφία των οποίων αφορά τον εισαγωγέα).


Επισημαίνεται ότι πρακτικές προστατευτισμού (άνοδος των μη - δασμολογικών εμποδίων, εκτεταμένοι φυσικοί έλεγχοι των προϊόντων και των συνοδευτικών εγγράφων, οι οποίοι, ενίοτε εξελίσσονται σε απαιτήσεις για την προσκόμιση πρόσθετων δικαιολογητικών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εισαγωγή), τελούν υπό την παρακολούθηση εφαρμογής της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.


Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να διαμορφώσουν μία συνολική και αντικειμενική εικόνα για το θέμα, παρακαλούμε για την ενημέρωση της Β8 Δ/νσης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, μέχρι Πέμπτη, 11.06.2020, το αργότερο, για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου καθώς και τυχόν εκτιμήσεις, αναφορικά με το μέγεθος των επιπτώσεων που μπορούν να έχουν αυτά τα μη δασμολογικά εμπόδια και διαδικασίες στις ελληνικές εξαγωγές.

Μπορείτε τις παρατηρήσεις σας να τις στείλετε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου υπόψη: κας Α. Γοραντωνάκη στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στη συνέχεια οι παρατηρήσεις σας και οι σχετικές εκτιμήσεις σας για τις επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία θα διαβιβαστούν στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Τα στοιχεία επικοινωνίας της Β8 Δ/νσης του Τπουργείου Εξαωτερικών είναι:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Β8 Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης
Ζαλοκώστα 10
106 71 Αθήνα
Τηλ: 210-368 2841
Φαξ: 210 368 2771
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.