- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023 09:38
Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Παρισίων ενημερώνει για το Σχέδιο ανάκτησης διατροφικής κυριαρχίας στη Γαλλία:
"Η έννοια της διατροφικής κυριαρχίας ήρθε στο προσκήνιο τα τελευταία τρία χρόνια, με την κρίση του Covid και τις δυσκολίες στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Σύμφωνα με μελέτη της FranceAgriMer, της στατιστικής υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας, τα τελευταία δέκα χρόνια, η διατροφική κυριαρχία της Γαλλίας σε όλους τους τομείς έχει μειωθεί κατά περίπου 3%. Αν και δεν υπήρξε κατάρρευση, αρκετοί τομείς, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα πουλερικά, επλήγησαν σημαντικά.
Το εμπορικό ισοζύγιο του κλάδου των φρούτων και λαχανικών επιδεινώθηκε σημαντικά από το 2004. Αυτή η επιδείνωση συνδέεται με τη μείωση των εκτάσεων, η οποία οδήγησε σε μείωση της παραγωγής, προς όφελος των εισαγωγών από την Ισπανία, την Ιταλία, το Μαρόκο και την Τουρκία.
Το κόστος εργασίας, το κόστος των εισροών, οι υγειονομικοί περιορισμοί και η έλλειψη επενδύσεων σε μονάδες μεταποίησης των φρούτων και λαχανικών έχουν επιφέρει τη μείωση παραγωγής φρούτων και λαχανικών. Παράλληλα, μόνο το 42% των ενηλίκων και το 23% των παιδιών επιλέγουν να ακολουθούν τη σύσταση να τρώνε πέντε φρούτα και λαχανικά την ημέρα. Έτσι, το ποσοστό κάλυψης της εθνικής κατανάλωσης του τομέα μειώθηκε από 98% το 2004 σε 82% το 2020.
Υπό αυτές τις συνθήκες, αξίζει να αναφερθεί ότι περισσότερο από το 60% των φρούτων που καταναλώνονται στη Γαλλία προέρχεται από το εξωτερικό. Το ίδιο ισχύει και για το 40% των λαχανικών. Πριν από είκοσι χρόνια, η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μήλων στον κόσμο, ενώ σήμερα, είναι μόλις έκτη. Ο πρόεδρος της εμπορικής ένωσης Interfel, L. Grandin, επισημαίνει ότι αν δεν ληφθούν πρωτοβουλίες, η χώρα σε δέκα χρόνια θα είναι σε θέση να καλύψει μόνο το 35% των αναγκών της.
Για την αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων και την ανάκτηση της διατροφικής κυριαρχίας της Γαλλίας, ο Υπουργός Γεωργίας και Διατροφικής Κυριαρχίας, M. Fesneau, παρουσίασε ένα σχέδιο για την ενίσχυση της διατροφικής κυριαρχίας στον τομέα των φρούτων και των λαχανικών.
130 επαγγελματικοί φορείς κάθε είδους και οι δημόσιες αρχές εργάστηκαν για ένα χρόνο για την εκπόνηση του παραπάνω σχεδίου, το οποίο αποσκοπεί στην επίτευξη αυτονομίας κατά ποσοστό 60% μέσα στην επόμενη δεκαετία. Θα χρηματοδοτηθεί με τα ποσά των 200 εκατομμυρίων ευρώ από το κράτος και 200 εκατομμυρίων ευρώ από τη βιομηχανία το 2023. Η προσπάθεια αυτή, η οποία εντάσσεται σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική - δεκαπέντε ετών - θα πρέπει να ανανεώνεται στο ίδιο επίπεδο κάθε χρόνο για να οδηγήσει στα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Για την εξασφάλιση της αυτονομίας παραγωγής, έχουν τεθεί κάποιες προτεραιότητες. Κρίνεται απαραίτητο να αναπτυχθούν θερμοκήπια, είτε ψυχρά είτε θερμαινόμενα, τα οποία μειώνουν τη χρήση φυτοφαρμάκων. Μάλιστα, ο εν λόγω Υπουργός ανέφερε ότι δε δικαιολογείται η ύπαρξη δέκα φορές λιγότερων θερμοκηπίων από την Ισπανία. Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ. Ως δεύτερη στόχευση του σχεδίου εμφανίζεται η προώθηση της δενδροκομίας με τη διάθεση 50 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνιση και την αναφύτευση ποικιλιών που είναι πιο ανθεκτικές στους κλιματικούς κινδύνους και απαιτούν λιγότερο νερό.
Ως μεγάλη πρόκληση στο πλαίσιο του σχεδίου, αναδεικνύεται η επίτευξη μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων. Για αυτό το σκοπό, 50 εκατομμύρια ευρώ από το σχέδιο των 400 εκατομμυρίων ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τον εξοπλισμό των παραγωγών με γεωργικό εξοπλισμό. Το υπόλοιπο του προϋπολογισμού θα διατεθεί για την έρευνα η οποία θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων τεχνικών και την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων στις χημικές επεξεργασίες".