Το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Τορόντο μάς ενημερώνει για τα ακόλουθα:

"Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Globe and Mail», τον Μάρτιο και τον Απρίλιο τρ.έ, πολλές καναδικές εταιρείες που προμηθεύουν σπόρους λαχανικών δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στην άνευ προηγουμένου ζήτηση για εν τους λόγω σπόρους. Σύμφωνα με τον Δ/ντή μάρκετινγκ της γνωστής καναδικής εταιρείας διάθεσης σπόρων Veseys, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της πανδημίας οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 450% ενώ λόγω της υψηλής ζήτησης αναγκάστηκαν να αναστείλουν προσωρινά την λειτουργία της ιστοσελίδας τους έχοντας 34.000 παραγγελίες σε αναμονή. Αντίστοιχες αυξήσεις στη ζήτηση σπόρων καταγράφηκαν από πολλές εταιρείες διάθεσης σπόρων σε όλη τη χώρα.

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Dalhousie και του Εργαστηρίου Agri-Food Analytics πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Καναδικό Ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Angus Reid αναφορικά με την αυξημένη τάση των Καναδών να καλλιεργούν στον κήπο τους φρούτα και λαχανικά. Σε ενδοεπαρχιακό επίπεδο, σε δείγμα άνω των 1.000 ερωτηθέντων, βρέθηκε ότι πάνω από το 51% των Καναδών καλλιεργούν τουλάχιστον ένα φρούτο ή λαχανικό στον κήπο τους. Από αυτούς, το 48,2% έχουν πτυχίο πανεπιστημίου και το 44,7% έχουν ετήσιο εισόδημα που ξεπερνά τα 75 χιλ. $ CAD το χρόνο ενώ το 17,4% - σχεδόν ένας στους πέντε Καναδούς- ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από αυτούς, περίπου το 67% δήλωσαν ότι η πανδημία επηρέασε την απόφασή τους να ξεκινήσουν να καλλιεργούν οπωροκηπευτικά στο σπίτι.

Σε επαρχιακό επίπεδο, φαίνεται ότι στην Αλμπέρτα, Σασκάτσουαν, Μανιτόμπα και Βρετανική Κολομβία είναι περισσότεροι οι Καναδοί που καλλιεργούν κάποιο φρούτο / λαχανικό στο σπίτι τους από αυτούς που δεν καλλιεργούν. Στο Οντάριο είναι περίπου ισάριθμοι, στο Κεμπέκ και στις επαρχίες στις ακτές του Ατλαντικού οριακά λιγότεροι ενώ στις βόρειες επαρχίες, το ποσοστό των καλλιεργητών φτάνει το 66,7%.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Καναδών που καλλιεργούν οπωροκηπευτικά στον κήπο τους κατοικεί σε μονοκατοικίες (82.4%) και μόλις το 18,6% καλλιεργούν εν λόγω προϊόντα σε μπαλκόνια πολυκατοικιών. Το πιο δημοφιλές λαχανικό είναι η ντομάτα καθώς σχεδόν 90% τις καλλιεργεί και ακολουθεί το μαρούλι, το αγγούρι, οι πιπεριές, τα φασόλια, τα καρότα, τα πράσινα κρεμμύδια, τα μπιζέλια και οι πατάτες.

Το 85% των ερωτηθέντων ανησυχούν για την αύξηση στις τιμές των τροφίμων ενώ περίπου το 52,6% προβληματίζονται για την διαθεσιμότητα των τροφίμων και για τη δυνατότητά τους να τα προμηθευτούν.